Emotioneel moment nadat Alex Harleman diens persoonlijk voornaamwoord heeft veranderd
Campus 04 maart 2020

Bonte bedoening bij opening inloopspreekuur over diversiteit

Het is een historisch moment, de kick-off van het inloopspreekuur van het Diversity Office in het VU-debatcentrum 3D, dinsdagmiddag. Geneeskundestudent Alex Harleman verandert publiekelijk diens persoonlijk voornaamwoord in de digitale leeromgeving Canvas in 'They/Them', gevolgd door groot applaus en omhelzingen.

“Het voelt nu alsof je identiteit gevierd wordt”, zegt Harleman na afloop. “Die wordt altijd alleen neergedrukt. Het binaire systeem van man-vrouw krijg je elke dag op je geprojecteerd. Het zijn echt deze kleine dingen die het leven anders maken.”

De nieuwe mogelijkheid van Canvas past mooi bij de aftrap van het inloopspreekuur over ‘diversiteit en inclusie’. In het systeem kunnen studenten en docenten sinds deze week iets anders zijn dan een man of een vrouw. Behalve They/Them, of ‘die/diens/zij (mv.)/hun’ in het Nederlands, is er de mogelijkheid om ‘anders’ te selecteren.

Achteraf clubje

Het inloopspreekuur is een initiatief van het Diversity Office en VU Family, een nieuwe studentenvereniging voor met name eerstegeneratiestudenten. “Diversiteit is een speerpunt van de VU, maar dat betekent nog niet dat iedereen de noodzaak en de zinvolheid ervan ziet”, zegt de oorspronkelijke diversiteitscoördinator van de VU, Wim Haan. “Het is onze rol, als Diversity Office, om te zorgen dat het niet alleen een achterafclubje is dat zich ermee bezighoudt.”

VU Pride is aanwezig op de opening, het Diversity Office en VU Family zelf, het Wo&Men-netwerk en een clubje dat zich bezighoudt met studenten en medewerkers met functiebeperkingen (dat blijkt later Netwerk DIT: Diversiteit, Inclusiviteit, Toegankelijkheid te heten; MK). Chief diversity officer Ruard Ganzevoort is er vanwege Haagse verplichtingen niet, maar heet het publiek per video welkom. VU-bestuurslid Marcel Nollen zegt hoe belangrijk het is dat iedereen zich veilig voelt op de VU en dat hij blij is onderdeel te zijn van de gevarieerde community op de VU.

Meer dan seksualiteit

Student-assistent Nazmul Zaman bevolkt de stand van VU Pride. Hij is bezig safe spaces te organiseren voor de LHBTIQA-gemeenschap. “Ik noem al die letters, niet om flauw te doen, maar omdat iedereen genoemd moet worden. Dat gebeurt heel vaak niet”, aldus Zaman. “De safe spaces zijn een soort peer support-groepjes voor studenten - maar medewerkers zijn ook welkom - om te praten over intersectionaliteit.”

Daar is behoefte aan, weet hij. “We gaan met elkaar in gesprek over etnische diversiteit, religieuze diversiteit, maatschappelijke klasse, genderrollen. Mensen in deze gemeenschap dragen niet alleen hun seksualiteit en genderidentiteit met zich mee.” Hij wijst naar zichzelf. “Ik ben een cis-gender homoseksuele Bengaalse man. Ik heb verschillende werelden meegemaakt en die biculturaliteit bepaalt ook wie ik ben. Er zijn meer studenten die daarmee te maken hebben.”

Kleur

Bij het Diversity Office zijn inmiddels vijf mensen in dienst en een zesde wordt op dit moment geworven. Er is iemand voor onderwijs, voor onderzoek, campus & community, HRM en de nieuwe persoon gaat zich met beleid en communicatie bezighouden. Wat opvalt: het clubje is weinig divers qua kleur. Alleen de HRM-officer, Zarina Sheikh-Druiventak, heeft op het oog een multiculturele achtergrond.

“Dat is zeker iets waar we aan werken”, zegt onderwijsofficer Marieke Slootman. “Bij de nieuwe vacature ook, dan is het zo makkelijk om iemand uit je netwerk te nemen die je kent en waarvan je weet dat die goed zou passen. Maar nee, we willen juist transparante procedures en hebben dus gewoon de vacature opengesteld.”

Ze wijst erop dat het team ook bestaat uit student-assistenten, die meer diversiteit aan achtergronden meebrengen. “En we hebben nog twee vacatures voor studenten open staan. Kijk op VUnet, reageren kan nog!”

Het volgende inloopspreekuur van het DO is op dinsdag 7 april in 3D (naast de Spar).

Marieke Kolkman
BEELD: Marieke Kolkman

{ Lees de 3  reacties }

Door Rick Vermunt O… op 05 maart 2020

Netwerk DIT: Diversiteit Inclusiviteit Toegankelijkheid. Het simpele feit dat Netwerk DIT wordt afgedaan als een clubje dat zich bezighoudt met 'studenten en medewerkers met functiebeperkingen' geeft aan dat er een enorm gebied braak ligt in de focus van Diversiteit. Mensen met een (al dan niet zichtbare) beperking - wij noemen dat Uitdaging or Extra behoeften - vallen op het gebied van inclusiviteit steevast buiten de boot. Ook dit stuk geeft dat aan. Dat wij een 'clubje' zijn zonder budget blijkt maar eens temeer uit het feit dat we gene foldermateriaal hebben. Onze ambitie is de positie van juist deze groep te borgen in de Diversiteitsvisie. En het gaat heus niet om alleen mensen die slecht opgeleid zijn en participatiebanen worden gedumpt, het gaat ook om hoger geschoolde mensen met extra behoeften. Probeer maar eens een (white)board omhoog of omlaag te manouvreren of koffie te tanken bij de automaten als je in bv. een rolstoel zit. En ben je visueel uitgedaagd, dan is het gebied rondom het basketbalveldje een groot struikelblok. Ons streven is inclusivieit voor iedereen. Als wij dat doel hebben bereikt en een echt netwerk hebben gevormd met middelen, kunnen wij onszelf opheffen.

Door Rick Vermunt O… op 05 maart 2020

Overigens: lijkt met een additie in aanhef them/they e.d. ook toepasselijk voor het nieuw administratief systeem ERP

Door Marieke Kolkman op 05 maart 2020

@Rick Vermunt: Inderdaad, ik had er nog nooit van gehoord! Ik had wel die drie woorden opgeschreven en nog op VUnet gezocht, maar niks gevonden. Het Schib was ooit afgeschaft, en ik dacht dat er sindsdien niet meer iets officieels was voor mensen met een beperking, maar dat klopt dus niet. Ik pas het aan in de tekst.