Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Beeld uit het filmpje van de escalatie: hoogleraar Sociale Antropologie Dimitris Dalakoglou in conflict met een beveiliger
Campus 15 maart 2018

Boel escaleert bij De Verrekijker

Hoogleraar en or-lid betrokken bij conflict tussen beveiligers en studenten
reacties 12

Een schermutseling tussen beveiligers, onderhoudsmedewerkers en mensen van het collectief De Verrekijker heeft de verhoudingen op de VU-campus vanmorgen op scherp gezet.

Er zou geduwd en getrokken zijn en er zou met een schroevendraaier in de richting van hoogleraar sociale antropologie Dimitris Dalakoglou zijn gezwaaid, die samen met docent sociologie en ondernemingsraadslid Dimitris Pavlopoulos was toegesneld (zie kader). De advocaat van De Verrekijker beschuldigt de VU nu van huisvredebreuk, aldus Thomas Hofland van het collectief.

'Zo ga je niet met mensen om'

Volgens docent sociologie en ondernemingsraadslid Dimitris Pavlopoulos hebben beveiligers "licht geweld" gebruikt tegen mensen van De Verrekijker. Hij ging vanmorgen samen met hoogleraar Sociale Antropologie Dimitris Dalakoglou poolshoogte nemen toen hij bericht kreeg dat De Verrekijker zou worden ontruimd. Dat verbaasde hem omdat hij gisteren nog van het college van bestuur te horen had gekregen dat er geen ontruimingsplannen waren. “Ik zit in een ad hoc commissie van de or die meer informatie verzamelt, zodat de raad het college kan adviseren."

Beveiligers weigerden Pavlopoulos en Dalakoglou en de studenten de toegang tot de ruimte. "Ze duwden de studenten weg.”

Toen de beide mannen en de studenten toch naar binnen gingen "werd de beveiliging gek", aldus Pavlopoulos. "Ook wij werden geduwd. Ik wees hen erop dat dat niet toegestaan is. Dat liep volledig uit de hand.”

"Een onderhoudsmedewerker hield een schroevendraaier voor het gezicht van Dalakoglou en maakte daar bewegingen mee.” Hoogleraar Dalakoglou bevestigt dit.

Pavlopoulos is onthutst over de gang van zaken. “Dit hoort niet op een universiteit. De veiligheid op de campus wordt in het geding gebracht door de mensen die juist voor de veiligheid zouden moeten zorgen. Zo ga je niet met je collega’s en studenten om. Ik vind het onprettig om op een campus te werken waar de beveiliging zulke dingen doet.”

Dalakoglou heeft, volgens zijn collega, inmiddels een klaagbrief naar de rector en de decaan van de faculteit der sociale wetenschappen gestuurd. Pavlopoulos verwacht excuses van het college." (FB)

“Het is erg gevaarlijk om te zeggen dat er met een schroevendraaier is gedreigd”, zegt VU-woordvoerder Wessel Agterhof. “Die onderhoudsmensen waren daar bezig de sloten te vervangen, dus ja, dan sta je met een schroevendraaier in je handen. Als iemand zich bedreigd voelt, moet hij aangifte doen bij de politie."

Politie gebeld

Dat het uit de hand liep, is wel te zien op een filmpje dat in handen is van de redactie van Advalvas, er wordt geschreeuwd dat de beveiligers met hun handen van mensen af moeten blijven en dat de politie gebeld moet worden.

“Beveiligers hebben vanmorgen geconstateerd dat De Verrekijker leeg was en toen hebben we besloten de sloten te vervangen”, zegt Agterhof. “We zouden een brief hebben achtergelaten met het aanbod aan het collectief zijn spullen uit de ruimte te komen halen. Helaas werden we daarbij door hen verrast en toen ontstond er wat consternatie. Ik kan me zo voorstellen dat ze zich overvallen voelden.”

Maar de beveiliging heeft toen het besluit genomen de ruimte weer te verlaten en de vrede te doen terugkeren, zegt Agterhof. “Er is geen geweld gebruikt.”

Dat wordt door het collectief bestreden. "Ik besloot achterin de ruimte op een bank te gaan zitten", vertelt Yasmine van het collectief. "Daar heb ik de toestand geprobeerd te filmen, een beveiliger probeerde me toen van de bank af te trekken. Andere mensen zijn ook geduwd en er is aan ze getrokken door beveiligers."

Netjes en redelijk

De VU liet het collectief op 6 maart weten dat het 28 dagen kreeg om De Verrekijker te verlaten. “We willen het netjes en redelijk oplossen”, zegt Marjolein Jansen van het college van bestuur nog in het nieuwste nummer van Advalvas. Dat lijkt niet geheel in overeenstemming met de schermutseling van vandaag.

“Het was niet de bedoeling De Verrekijker te ontruimen”, verklaart Agterhof. “Maar het is ook niet zo dat we de volledige 28 dagen gaan wachten tot ze uit zichzelf weggaan, zeker gezien het feit dat ze geen aanstalten maken om te vertrekken. Ze houden er gewoon allerlei activiteiten, cursussen en bijeenkomsten, zijn totaal niet bezig met opruimen en zo. We hebben ze gisteren nog per brief gesommeerd daarmee op te houden en wachten op hun reactie daarop.

Het collectief zegt juist gisteren besloten te hebben om niet langer in De Verrekijker te overnachten, om de VU ter wille te zijn. Volgens Hofland was er daarom vannacht niemand. Agterhof weet daar niets van. “Pas vanmorgen werd er geconstateerd dat er niemand in de ruimte was.”

De sloten op de deuren van De Verrekijker zijn nu verwijderd. De ruimte kan dus niet meer op slot. Hoe het collectief met deze situatie omgaat, moet nog worden overlegd.

 

 

Peter Breedveld en Floor Bal

{ Lees de 12 reacties}

hits 95
Door Quinta op 15 maart 2018

Waar kan ik dat filmpje vinden waar in het artikel naar wordt verwezen?

Door Peter Breedveld op 15 maart 2018

We zijn ermee bezig. Er moet het één en ander aan gezichten worden geblurd in verband met de privacy.

Door Kees op 15 maart 2018

Zo hey, de VU verliest op deze manier wel even al hun geloofwaardigheid. Eerst stellen dat er voor 3 april niet ontruimt wordt en vragen in een oprot-brief van een duurbetaalde advocaat dat er niet geslapen wordt. Dan wordt dat niet slapen netjes opgevolgd, en wordt er ineens van het moment gebruikt gemaakt om de boel proberen te ontruimen en dan ook nog security die een prof en OR-lid bedreigd... Dat ze zwichten voor druk vanuit de rechtse media en dan plotseling bedenken dat de verrekijker weg moet kan nog als een foutje gezien worden, maar nu is het VU-bestuur wel heel erg aan het provoceren en vragen ze eigenlijk om een Maagdenhuisje.

Door Tarik Achmed op 15 maart 2018

AHAHHAHAHAHAHHAHA LAUW MAN ECHTE VU WARRIORS DIE GRIEKEN

Door Bezorgd op 15 maart 2018

VU, schaam je diep!

Door Marit op 15 maart 2018

VU gooi ze eruit..Ze zijn niet van plan zelf weg te gaan!

Door Verder kijken op 16 maart 2018

Tja, dat het collectief eruit moet, en gaat, lijkt mij volstrekt helder.
De reden is al veel benoemd, ontkent en bediscussieert.
Maar als ik kritisch naar deze ontwikkelingen kijk heeft het collectief toch wel een punt, immers is er een ultimatum gesteld van 28 dagen. Het kan dan niet zo zijn dat er nieuwe sloten gezet kunnen worden, gelet ook op het gedoogbeleid van een ruime 2 jaar.

De VU heeft met de brief haar standpunt definitief gemaakt, als er tussentijds regels worden overtreden dan kan dat na 28 dagen ter sprake komen en als extra motivatie meewegen in de besluitvorming.
Hier worden nu onnodig kolen op een vuur gegooid en dat is niet alleen jammer maar ook vervelend voor alle betrokkenen en studenten.

Door Bezorgd op 16 maart 2018

Ik maak mij oprecht zorgen over de wijze waarop het college met deze kwestie omgaat. Mij bekruipt sterk het gevoel en de zorg dat de VU zich laat beïnvloeden door externe organisaties, ook al wordt dit ontkend. De VU-persvoorlichter bekende in het NOS radio 1 journaal al enigszins kleur door te stellen dat Odeh een niet al te beste reputatie heeft, “om het maar netjes te verwoorden”.

De uitspraak van het college dat het studentencollectief “de zijwieltjes” waren, waarmee ze hebben leren fietsen, “maar nu zonder kunnen”, getuigt van bestuurlijke arrogantie. Is dit werkelijk hoe het college aankijkt tegen de bijdrage van studenten aan het democratiseringsproces?!

De wijze waarop de ‘beveiliging’ van de VU gisteren meerdere studenten en medewerkers heeft bejegend, is stuitend en een universiteit onwaardig. Deze onbesuisde actie van de VU bekrachtigt juist een gevoel van onveiligheid, zowel bij studenten als medewerkers.

Door Fred Hertog op 16 maart 2018

@Bezorgd:
De gastspreker was een veroordeelde terrorist. In hoeverre is dit niet een niet al te beste reputatie?

Verder heeft het kraken van een gebouw niks te doen met een democratiseringsproces.

Door Sissy op 16 maart 2018

Shit, ik zat gewoon op de VU de hele dag en ik heb er niets van meegekregen, ik had wel een hoogleraren vuistgevecht willen zien...

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.