Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Cultuur 22 december 2016

Bioloog maakt kunst van varkensharten

Nog even en organen kunnen functies overnemen, zoals het laten groeien van haar. Evolutiebioloog Toby Kiers bewerkte samen met een kunstenaar achttien varkensharten om te laten zien dat manipulatie van alle tijden is én een evolutionair doel dient. De tentoonstelling is momenteel te zien in Amsterdam.

“Mensen kunnen zelfs hun hart laten tatoeëren als ze willen”, zegt Kiers tegen student-reporter Vera Moers, die met haar de tentoonstelling bezoekt. “Ze doen het nog niet, maar het zou wel kunnen. De technologie is er.”

Spookorganen

In de wetenschap wordt er nu bij muizen geëxperimenteerd met zogeheten ghost organs. Gestripte organen van een muis kunnen in een andere muis weer tot leven komen. Biologen voegen er stamcellen van die andere muis aan toe, plaatsen het orgaan in de muis en het functioneert gewoon weer. Kiers: “Ons lichaam zou deze spookorganen accepteren. We bedriegen dus in feite ons eigen lichaam.”

Lees de volledige reportage We zijn geboren bedriegers in Advalvas magazine #9, 21 december 2016 (pagina 10-13). De tentoonstelling The Art of Deception is te zien tot 14 februari in Mediamatic.

Vera Moers, student-reporter, en Marieke Kolkman
BEELD: Yvonne Compier

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.