stoplicht vrouw
Campus 15 juli 2019

Bètafaculteit wil ook vacatures voor alleen vrouwen

Het faculteitsbestuur van Bètawetenschappen heeft het plan opgevat om een aantal vacatures de komende tijd alleen open te stellen voor vrouwen. “We moeten voor bijna de helft vrouwen werven en in ons netwerk zitten meestal meer mannen”, zegt bètadecaan Guus Schreiber.

Het gaat om in totaal 23 academische posities, betaald uit het overheidsgeld voor de zogenaamde sectorplannen voor fundamenteel onderzoek in de bèta- en technische wetenschappen. Vorige week kreeg de exacte faculteit daaruit 3,5 miljoen euro toebedeeld, maar een voorwaarde is dat er per discipline minimaal 35 procent vrouwen wordt aangesteld. “De afdelingen die er zes posities bij krijgen, moeten dan voor de helft vrouwen werven, want twee vrouwen is 33 procent”, rekent Schreiber voor.

Onhaalbaar

In totaal zijn er bij de bèta’s 11 vrouwen nodig voor de 23 posities. “Dat halen we niet als we niet sommige vacatures voor alleen vrouwen openstellen”, stelt Schreiber. Het gaat met name om jonge wetenschappers die een tenure track aan de VU komen doen, die als alles goed gaat een vaste baan krijgen.

Schreiber: “Het is natuurlijk een dilemma, want het is een soort discriminatie. Maar als er zo’n brede consensus over is dat het nu nou eenmaal nodig is om de boel recht te trekken, waarom zouden we het dan niet doen?” De Technische Universiteit Eindhoven maakte vorige maand bekend vacatures alleen voor vrouwen open te stellen. Dat is een stuk radicaler, want het geldt voor alle vacatures en anderhalf jaar lang.

Het idee van het bètafaculteitsbestuur wordt nog bestudeerd door de dienst HRM. De onderdeelcommissie moet ook nog reageren.

Update 15 juli

Aan de zin over tenure track is later toegevoegd dat er in principe uitzicht is op een vaste aanstelling.

Marieke Kolkman

{ Lees de 4  reacties }

Door Anne op 15 juli 2019

Good for you! Although, I have to disagree with one minor point. This is not discrimination. The discrimination obviously already exists in favor of men which is evidenced in the percentages. This is affirmative action meant to end discrimination. When the scales are balanced, we can hope we won't have to consider gender but can look at all talents. Just be careful with these new hires. It is my experience that if you succeed in one area the old guard forms a gang and blocks them in another. Justice is a constant battle that even the peacemakers like to fight against.

Door Anoniem op 15 juli 2019

Schreiber heeft gelijk: het is een soort discriminatie, namelijk seksisme. Een werkgever moet selecteren op geschiktheid voor de functie en niet op geslacht. Ik ben zelf net klaar met mijn studie en aan het solliciteren in een sector waar mannen in de meerderheid zijn. Ik moet er niet aan denken dat ik straks geen kans krijg op mijn droombaan omdat ik een piemel heb.

Bepaalde sectoren trekken meer mensen aan van een bepaald geslacht. In de zorg zijn er meer vrouwen en in de bouw juist meer mannen. Dat verschil zie je ook terug in de studiekeuze van mannen en vrouwen. Is dat erg? Als dat een gevolg is van vrije keuze, en niet van discriminatie, dan zie ik het probleem niet.

Door Verbannen tot … op 21 juli 2019

Kijk eens een keer buiten jullie inteeltnetwerken dan?

Ik zie het al voor me, er komen straks alleen-vrouwen vacatures waarbij alleen autochtone Nederlandse vrouwen die goed bekend zijn bij de profs worden aangenomen.

Door Peter Schaafsma op 24 juli 2019

Wat raar dat het goed gevonden wordt om mannelijke sollicitanten van nu te discrimineren om de fouten waar zittende collega's van profiteren ongedaan te maken.

De gezochte gelijkheid kun je ook bewerkstelligen door naar rato aan te nemen en aan te top te snijden.

Het lijkt erop dat de makkelijke weg gekozen wordt, en niet de juiste.