Popup-Niks-missen-2.png

Campus 10 februari 2014

Bestuur wil decanen meer macht geven

Faculteiten krijgen, als het aan het college van bestuur ligt, in de toekomst een eenhoofdig bestuur. Dit om de slagvaardigheid te verbeteren. De decaan wordt dan in zijn eentje eindverantwoordelijk voor alles wat er op de faculteit gebeurt. Nu zitten er altijd naast de decaan een portefeuillehouder onderwijs, een portefeuillehouder onderzoek en een directeur bedrijfsvoering in het bestuur van een faculteit. Ook zit er een student bij als toehoorder. Het bestuur denkt met een eenhoofdige leiding een slagvaardiger en consistenter beleid te kunnen realiseren. De decaan wordt benoemd door het college van bestuur, zoals ook nu al het geval is. De decaan op zijn beurt benoemt een managementteam dat hem moet bijstaan.

UvA is voorbeeld

De UvA kent al jaren een vergelijkbaar bestuursmodel met een decaan aan het hoofd van de faculteiten. Maar daar is veel onderwijs en onderzoek ondergebracht in aparte instituten die weer een eigen directeur hebben. Daardoor is de macht van de decanen beperkt. De ondernemings- en studentenraad van de VU gaan 19 februari met het college van bestuur over de voorgestelde wijziging van het bestuur praten.

Dirk de Hoog