Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

AD VALVAS 22 februari 2017

Ben je net zo slim als je moeder?

Is het je moeders intelligentie, aanmoediging of eigen opleidingsniveau? Precies weet niemand het, maar dat moeders een belangrijke rol spelen voor het studiesucces van hun kinderen is zeker.

Het opleidingsniveau van de moeder lijkt een goede voorspeller voor het schoolsucces van kinderen, en verschillende studies wijzen in die richting. Maar het zit toch iets anders, suggereert Erik Plug, hoogleraar intergenerational and family economics aan de Universiteit van Amsterdam, in de nieuwste Advalvas.

“Uit onderzoek weten we dat intelligentie voor zeker vijftig procent erfelijk is bepaald. Als dat zo is, gaat het niet om het opleidingsniveau van de moeder op zich, maar om haar intelligentie”, zegt Plug. “Een intelligente vrouw met een onderwijsachterstand kan ook slimme kinderen krijgen.”

Stimuleren om te leren

Ulviye Isik, die promoveert op de rol van de ouders bij het studiesucces van geneeskundestudenten met een migratieachtergrond, denkt dat motivatie van de ouders ook veel uitmaakt. “Je ziet dikwijls dat de ouders niet zelf hebben gestudeerd, maar ze kunnen hun kinderen wel degelijk stimuleren om verder te leren.”

Lees het volledige artikel Hoe kom je zo slim? in het moedernummer van Advalvas.

 

Dirk de Hoog en Marieke Kolkman

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.