Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Studiefinanciering 16 september 2022 reacties 1

Basisbeurs voor uitwonende studenten wordt hoger om inflatie op te vangen

Vanwege de oplopende inflatie wil het kabinet de nieuwe basisbeurs voor uitwonende studenten in mbo en hoger onderwijs een jaar lang met 165 euro verhogen, meldt de NOS.

De tijdelijke toeslag komt bovenop de basisbeurs van 280 euro per maand die het kabinet per 1 september 2023 wil gaan invoeren, schrijft de NOS op basis van Haagse bronnen. De maatregel zou een half miljard euro kosten. Bij de hoogte van de toeslag is rekening gehouden met de stijging van het minimumloon met tien procent. 

De beurs voor thuiswonende studenten wordt niet verhoogd. Volgens regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zouden ouders voldoende worden gecompenseerd met andere maatregelen.  

Volgend collegejaar

De toeslag geldt alleen voor het studiejaar 2023/24 jaar omdat het kabinet hoopt dat de aanhoudende, zeer hoge inflatie op den duur zal gaan afnemen. Komende dinsdag, op Prinsjesdag worden de maatregelen officieel bekendgemaakt. 

Eind augustus meldde RTL Nieuws nog dat het kabinet in de nieuwe Rijksbegroting 250 miljoen euro per jaar wilde uittrekken om de basisbeurs voor uitwonende studenten een jaar lang te verhogen. Precieze bedragen werden toen niet genoemd.

HOP/PvT
BEELD: Unsplash

{ Lees de 1 reacties}

Door Olivier op 19 september 2022
Typische Rutte-oplossing: plak een pleister en hoop dat het probleem vanzelf weer verdwijnt. De studentenvakbonden zouden niet akkoord moeten gaan met deze donatie. Studenten zijn geen charitatieve instellingen waar je even wat geld kunt geven en dan weg kunt kijken; het zijn gewoon burgers die moeten zien rond te komen. Helaas: prijzen gaan doorgaans hard omhoog, maar niet om laag. Met name de kosten van basisbenodigdheden zullen echt niet meer dalen. Voedselproducenten zitten al jaren vast in een precair systeem met lage winstmarges of zelf produceren onder kostprijs; die zullen de huidige prijsstijgingingen, die ook wordt gebruikt om dat te compenseren, niet zomaar opgeven. Nu deze donatie accepteren is volgend jaar onzekerheid voor studenten, waarbij het kabinet weer te gemakkelijk, zoals zovaak, deze groep kan benadelen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.