NIEUWS

Debat 07 april 2015

Asscher geeft donderdag Martin Luther King-lezing

Lodewijk Asscher geeft donderdag de Martin Luther King-lezing. De vicepremier is na onder andere Jan-Peter Balkenende en Mpho Tutu de zevende persoon die de lezing mag houden. De titel van de lezing luidt ‘Het ware gezicht’.

Invloed

Hoewel Asscher pas jaren na het overlijden van King geboren werd, weet hij wat voor een invloed de dominee heeft gehad en nog steeds heeft. “Toen mijn vader achttien was en mocht stemmen, mochten grote groepen mensen dat in Amerika niet. En toen ik zelf achttien was en voor het eerst mocht stemmen, mocht de meerderheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking dat niet. Nu heeft iedereen in Amerika en in Zuid-Afrika stemrecht, door de onvermoeibare inzet van mensen als King.”

Ongelijke kansen

Maar dat iedereen vandaag de dag zijn stem kan laten horen, betekent niet dat voor iedereen de kansen daadwerkelijk gelijk zijn. “Dat wist King ook. Het is aan ons om zijn werk voort te zetten. De ongelijkheid te zien, te erkennen, én altijd hoop te hebben in gelijkheid. Om, zoals hij zei, zowel een realist te zijn als een idealist”, aldus Asscher.

Gratis

Studenten en leden van de VU-vereniging kunnen gratis een kaartje bestellen. Maar je moet wel een stuk reizen om de lezing bij te wonen, want Asscher spreekt in Den Haag in de Boskantkerk. Lees hier meer over Asscher en de Martin Luther King-lezing.

Kasper Hermans

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.