NIEUWS

VU 15 augustus 2014

Amsterdamse studenten drinken weinig, zeggen ze

Hoewel het studentenleven doordrenkt lijkt van alcohol, drinken Amsterdamse studenten weinig in vergelijking met hun leeftijdsgenoten elders in den lande. Althans, dat zeggen ze over zichzelf in een enquête die het Bureau voor Onderzoek en Statistiek van de Gemeente Amsterdam in opdracht van Het Parool, Advalvas en Folia uitvoerde. Slechts drie op de vier studenten drinkt met enige regelmaat alcohol en die groep is gemiddeld maar één keer per maand dronken.

Bandeloosheid

Het studentenleven is altijd al een drankcultuur geweest, zo weet UvA-historicus Peter-Jan Knegtmans. “Universiteiten en steden deden er vaak alles aan om studenten naar hun stad te lokken, en steden als Groningen en Leiden onthieven studenten dan ook van belasting op bier”, stelt Knegtmans. Studenten waren volgens de historicus bovendien de enige groep jongeren met vrije tijd en daardoor konden zij zich laven aan bandeloosheid en overmatig alcoholgebruik.

Jellinek: ‘Opvallend weinig’

Van die drankcultuur zou onder de huidige Amsterdamse studentenpopulatie maar weinig over zijn. Van de 332 ondervraagde voltijdstudenten van UvA, VU en HvA onthoudt een kwart zich van alcoholgebruik, voornamelijk om gezondheidsredenen. Volgens Chareen Soekardjo, preventiewerker bij Jellinek Amsterdam, is de groep drinkers onder Amsterdamse studenten opvallend klein. “In een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2009  geeft 82,2 procent van de Nederlandse bevolking boven de 19 jaar en ouder aan weleens alcohol te drinken. In de leeftijdsgroep 19 tot 30 jaar is het percentage drinkers met bijna 86 procent het hoogst. Het is dan ook opvallend dat van de ondervraagde studenten slechts driekwart drinkt.”

Bier wint van wijn

Onder de drinkers is bier het populairst. 71 procent mag graag een glas gerstenat naar binnen slokken, terwijl twee derde weleens van de wijn, cider, prosecco of champagne nipt. Als ze drinken, doen studenten dat met name in het weekend. Op vrijdagavond en zaterdagavond gaan er dan gemiddeld vijf glazen de slokdarm in. Eenderde van de alcohol nuttigende studenten drinkt op een gemiddelde weekenddag meer dan zes glazen.

En ook al geen kater…

Opvallend genoeg hebben de respondenten naar eigen zeggen vrijwel nooit last van een kater. Dat geeft ofwel blijk van uitmuntend sterke levers of een stevige portie fantasie. Als ze die kater dan toch al tegenkomen, dan weten ze wel hoe die moeten bestrijden. De meest voor de hand liggende opties als ‘minder drinken’ en ‘na thuiskomst zoveel mogelijk water achterover slaan’ worden afgewisseld met originelere suggesties als yoghurt met zout, warme cola of banaan met ei. Wetenschappelijk bewezen zijn deze echter niet.

Het volledige artikel over het drankonderzoek is te lezen in het eerstejaarsnummer #Stud van Advalvas, Folia en Het Parool. #Stud verschijnt aanstaande zaterdag als bijlage bij Het Parool, en wordt na het weekend op de VU en UvA verspreid.

Henk Strikkers (redacteur Foliaweb)
BEELD: Flickr/creative commons

hits 11

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.