Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Mail&Win 18 maart 2014

Alles wat je altijd al wilde weten van je voorouders

Advalvas-redacteur Floor Bal schreef Het grote familieboek, dat mensen helpt een beeld te krijgen van hoe hun voorouders leefden.

Waarom is het belangrijk om iets van je familiegeschiedenis te weten?

“De geschiedenis van je familie is de historie die het dichtst bij je staat. Ik ben daar als historicus sowieso in geïnteresseerd, maar verhalen komen ineens veel dichterbij als ze over je eigen voorouders gaan.”

Wat heb jij zoal ontdekt over jouw voorouders?

"Mijn oma was een buitenechtelijk kind. Ze was opgegroeid zonder vader. Ze vertelde altijd dat haar moeder Stien een relatie had gehad met een rijke man, waarschijnlijk wist ze zelf niet eens beter. Ik heb hem gevonden, de vader van mijn oma en dat was absoluut geen rijke man.  Piet Moerbeek is als veertienjarige zelfs in België opgepakt voor landloperij. Zelf was hij trouwens ook weer een buitenechtelijk kind.”

Herken je familietrekjes als je in de archieven duikt?

"Ja, dat is absurd. Ik lijk bijvoorbeeld heel erg op mijn overgrootmoeder Stien Volkers. Klein, donker haar, donkere ogen. Haar vader had krullen en daar zie ik weer veel van mijn broer in terug.”

Hoe ben je op het idee van dit boek gekomen?

“Toen mijn dochter drie maanden was, was ik bezig met haar babyboek. Daarin vul je allemaal vragen over je baby in. Wanneer kreeg ze haar eerste tandje, wanneer deed ze haar eerste stapje, dat soort dingen. Toen bedacht ik tijdens een nachtvoeding ineens hoe leuk ik het zou vinden om ook zo’n soort invulboek van mijn voorouders te hebben."

En dat bestond niet?

"Nee, de boeken over stamboomonderzoek zijn theoretischer. Ze vertellen van alles over archiefonderzoek, maar je hebt geen concrete vragen die je kunt invullen over het gewone leven en tips voor waar je online informatie vindt. Mijn boek gaat vijf generaties terug. Uiteindelijk kun je van 62 voorouders invullen wat je te weten bent gekomen.”

Waar vind je dingen over het dagelijks leven van je betovergrootmoeder?

“Dat verschilt natuurlijk, maar er zijn een heleboel websites met informatie en die bespreek ik in mijn boek. Als je geluk hebt, heeft je voorouder ooit in de gevangenis of een psychiatrische inrichting gezeten. Dan is er soms een heel dossier met ziektebeelden, familiegeschiedenis en andere details. Soms zijn er foto’s bewaard gebleven en soms moet je iets weten van de cultuurgeschiedenis: stel je overgrootvader was schilder of bakker. Dan kun je in mijn boek lezen waar je vindt hoe schilders of bakkers eruit zagen in de negentiende eeuw.”

Jij hebt behoorlijk wat tijd in jouw eigen familiegeschiedenis zitten. Met wat voor gevoel kijk je nu naar die mensen terug?

“Ik heb vooral met ze te doen. Natuurlijk weet ik als historicus dat er in de negentiende eeuw veel armoede was, maar als je dan ontdekt dat de opa en oma van mijn overgrootmoeder van de armenbedeling moesten rondkomen, wordt dat toch ineens een ander verhaal.”

Het grote familieboek (Unieboek/Het Spectrum, €17,50) komt uit op 15 maart. Nieuwsgierig geworden? Mail de redactie welke volgers van een Amerikaanse kerk vanuit hun religie stamboomonderzoek doen en maak kans op een van de exemplaren die Advalvas mag weggeven

Welmoed Visser / Foto: Welmoed Visser

Welmoed Visser
BEELD: Welmoed Visser

hits 70