Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

prullenbak
AD VALVAS 20 juli 2020

Ad Valvas gaat vrijuit bij klacht over onjournalistiek handelen

De klacht van een bioloog over kwalijke en onzorgvuldige berichtgeving over hem op de website van Ad Valvas is door de Raad van de Journalistiek verworpen. Ook het beroepsschrift is niet inhoudelijk behandeld.

De klager stelt op 4 februari 2020 dat in de publicatie 'Sommige klachten worden ingediend om wraak te nemen' van 2 december 2019 onterecht ernstige beschuldigingen over hem worden geuit, zonder wederhoor te plegen. Het artikel is een verslag van een KNAW-symposium over malafide klachten over wetenschappelijke integriteit.

Een klagende bioloog dient daarin als voorbeeld. Hij diende een klacht in over ondeugdelijk biologisch onderzoek en bleef volgens een spreker op het symposium nadat die niet ontvankelijk was verklaard bestuurders en wetenschappers per mail terroriseren. Ook wetenschappers uit het publiek zeiden door hem te zijn bestookt.

Evident ongegrond

Dat had de auteur nooit zomaar mogen opschrijven, oordeelt dezelfde klager over het verslag. Die had zich moeten buigen over de klacht en hem moeten benaderen voor wederhoor. De auteur heeft het stuk volgens hem bovendien niet geschreven als journalist, maar als voorlichter, en er zou geen ‘goed, gedegen en onafhankelijk journalistiek werk’ zijn gedaan.

De klacht is door de Raad voor de Journalistiek ‘evident ongegrond’ verklaard. De Raad oordeelde op 16 maart dat het gaat om een verslag van een openbaar symposium, waarbij een journalist geen wederhoor hoeft toe te passen, en waarin de auteur de bioloog bovendien niet met name heeft genoemd.

Verwerpelijk

De klager ging tegen de uitspraak in beroep. Ook het beroepschrift is verworpen, meldde de Raad voor de Journalistiek op 3 juli. De conclusie: ‘de klager heeft zich […] dusdanig onheus en verwerpelijk uitgelaten en gedragen, dat […] daaruit slechts de conclusie kan worden getrokken dat zijn gedrag misbruik van het klachtrecht oplevert. De Raad zal het beroep daarom niet inhoudelijk behandelen.’

Zowel de klacht als het beroepschrift van de klager waren gericht aan Ad Valvas en vier andere hogeronderwijsmedia die het verslag van het symposium hebben gepubliceerd.

Marieke Kolkman
BEELD: Gary Chan (Unsplash)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.