Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

#} No category 28 november 2022 reacties 2

Activisten bezetten Erasmus voor maatschappelijke veranderingen

In Rotterdam zijn ongeveer veertig actievoerders begonnen aan de bezetting van een universiteitsgebouw. Ze noemen zich OccupyEUR en hebben vier uiteenlopende eisen.

“Om iets voor 11 kwamen wij op vreedzame wijze het Sandersgebouw binnen, zijn gaan zitten, en sindsdien weigeren wij te vertrekken”, twittert de actiegroep OccupyEUR.

Volgens universiteitsblad Erasmus Magazine hebben sommigen slaapmatjes meegenomen, dus de bezetting kan nog even duren. De groep zou uit studenten, medewerkers en klimaatactivisten bestaan. Beveiligers controleren studentenkaarten.

De bezetters eisen een einde aan de banden met de fossiele industrie. Ook verzetten ze zich tegen de tijdelijke contracten en hoge werkdruk aan de universiteit (‘precarisering’). Verder zouden de gebouwen van de universiteit beter toegankelijk moeten zijn.

Daarnaast hebben de actievoerders een eis aan het kabinet: ze willen een einde aan studieschulden en volledige compensatie van de studenten van het leenstelsel. Afgelopen week, tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer, bleek de kans daarop nihil.

Open brief

In een open brief stelt de actiegroep dat de universiteit niet genoeg bijdraagt aan positieve maatschappelijke veranderingen. Het bestuur zegt in een reactie aan Erasmus Magazine “begrip te hebben” voor de beweegredenen van de actievoerders, al zou de universiteit allang bezig zijn met duurzaamheid.

Het Sandersgebouw staat op Woudestein, de centrale campus van de Erasmus Universiteit. In het gebouw wordt onderwijs gegeven, maar er zitten ook enkele bestuursdiensten.

 

HOP/BB

{ Lees de 2 reacties}

Door Peter op 28 november 2022
En terecht! Ongekend dat Nederlandse universiteiten zich anno 2022 nog laten “sponsoren” door de fossiele industrie; dat druist in tegen alle wetenschappelijke consensus over dat we van fossiel afstappen. Ik roep de universiteiten op in lijn te handelen met de wetenschap (soms ook nog is verkregen aan het eigen instituut, hoe krom wil je het hebben..). Anders is het wachten tot meer van dit soort (gerechtvaardigde) acties.
Door Biodivers op 29 november 2022
Men kan zich afvragen in hoeverre het mogelijk is dat een organisatie, en universiteit, zich aan SDGs committeert, en tegelijkertijd banden met de oude industrieën onderhoudt. Daar is een woord voor: hypocrisie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.