NIEUWS

Campus 20 oktober 2015

Actievoerders verstoren Dies Natalis

reacties 14

Vier vertegenwoordigers van de VU-afdeling van De Nieuwe Universiteit, onder wie campusdichter Charley Ranzijn, hebben zojuist de uitreiking van een eredoctoraat aan Herman van Rompuy verstoord.

Van Rompuy kreeg het eredoctoraat ter gelegenheid van de 135e Dies Natalis van de VU.

Gewapend met een spandoek ‘geen eredoctoraat voor Van Rompuy’ en een megafoon lazen drie DNU’ers hun verklaring voor. Van Rompuy staat in hun ogen voor ‘neoliberalisme’ en dus ook voor de forse bezuinigingen aan de VU, en mag daarom geen eredoctoraat krijgen.

De campusdichter droeg, gekleed in een lawaaihemd, een aantal haiku’s voor.

“Ik laat jullie uitspreken en daarna gaan jullie weg”, zei rector Vinod Subramaniam. “We zijn een universiteit en staan voor vrijheid van meningsuiting.”

Daarna ging alles op zijn VU’s. De studenten deden hun zegje en vertrokken gehoorzaam. Alleen de dichter las snel vier haiku’s voor, terwijl hij er maar één mocht van de rector.

Ook was er wat boegeroep. Iemand in de zaal riep op de studenten “af te voeren.”

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 14  reacties }

hits 7
Door H op 20 oktober 2015

Jullie schrijven de naam van jullie eigen dichter verkeerd...

Door Tijdelijke Toon op 20 oktober 2015

Ingewikkeld als je zo veel namen hebt.
Dank H dat je mijn namen bewaakt

Door Aanwezige op 20 oktober 2015

Jammer. Het had wat steilvoller gekund. Niet dit gebrul door een megafoon. Dat een dichter en drie anderen zich hier voor lenen. Timmer aan de weg op een constructieve manier en toon respect.

Door Nog een aanwezige op 20 oktober 2015

Niks mis mee om tegen van Rompuy en zijn eredoctoraaten te zijn, maar als je tegen deze toekenning bent, lijkt mij dat je tegen de procedure en (eventueel gebrek aan inspraak daarin) moet protesteren ipv de ceremonie zelf te verstoren. Stel dat een ruime meerderheid binnen de VU geen probleem met deze toekenning heeft, dan is zo'n actie vooral asociaal. Zelfs als ik jullie zie als de belichaming van idealen die ik verfoei, is het niet zo netjes om jullie afstudeer presentatie en diploma uitreiking te verstoren uit protest tegen de inhoud van de scriptie. In zo'n geval lijkt het protest meer meer op de man/vrouw dan tegen het ideaal. Inderdaad jammer...

Door Anonymous op 20 oktober 2015

Wat een aanfluiting! Hier herken ik me als student helemaal niet in. Ik heb plaatsvervangende schaamte! SHAME ON YOU!

Door Anonymous op 20 oktober 2015

Als dit de boodschap en stijl is van De Nieuwe Universiteit, geef mij die dan maar uit 1880

Door vu student op 20 oktober 2015

'vier vertegenwoordigers van de VU-afdeling van de DNU', nou zeg maar gerust de enige vier, want van die protestgroep is niks meer over nu iedereen ineens afgestudeerd is.
Verder sluit in me helemaal aan bij 'nog een aanwezige' en Anonymous over de stijl van de DNU. De eredoctoraten waren al eerder bekend gemaakt, waar was je toen?

Door Rudolf Valkhoff op 21 oktober 2015

Geweldige actie! Strijd voor een betere toekomst voor jullie en jullie kinderen. Mijn generatie heeft die grondig voor jullie verpest. Daar schaam ik me voor. Laat je niet van de wijs brengen door ouderen en vroeg-ouderen met hun angstig conservatisme.

Door Rick Vermunt op 21 oktober 2015

Net als de rector magnificus ben ik van mening dat op een universiteit ruimte moet zijn voor vrije meningsuiting. Lieden die hiervan niets moeten hebben hebben niets begrepen van de academische vrijheid. Zij zullen in hun vaste conservatieve modus blijven hangen. Het is aan de oudere en jongeren generaties van de academische gemeenschap om niets klakkeloos te accepteren maar om kritische vragen te stellen. Altijd.

Door Michiel Smit op 21 oktober 2015

even ingaande op nog een aanwezige's reactie:
Het is op het eerste en korte gezicht een sterke vergelijking, maar hij loopt wel spaak. Dat zit hem namelijk in de tegenovergestelde machtsverhoudingen.

Als van Rompuy onze diploma uitrijking komt verstoren omdat hij de strekking daarvan verfoeit zou dat om veel redennen totaal bizar zijn en daarom voor ons als studenten zeer gewenst (meer aandacht zou een diploma uitrijking nooit hebben gehad).

Maar veel belangrijker is dat waar de effecten van onze diploma uitreiking nihil zijn voor de toekomst van van Rompuy is dat andersom absoluut niet het geval. Een zeer grote en groeiende groep (niet enkel studenten) ziet in dat de koers van onze zeitgeist uit balans is geraakt door, noem het neo-liberalisme/neo-tatcherisme/NPM/etc, en dit soort ceremonie's versterken oa die onbalans waarvan de effecten op onze toekomst absoluut niet nihil zullen zijn. Dit wezenlijke verschil maakt uw toch redelijke vergelijking schijnbaar redelijk op het enge af.

Ik knikte zelf eerst ook een tel goedkeurend toen ik hem las, toen bedacht ik, ho eens even. In mijn mening moet er altijd van onder naar boven geschopt kunnen worden om vergelijkbare redennen dat cabaratiers altijd geloof moeten kunnen belachelijk maken. Zodra we dat zulke kritische elementen enkel nog weten te marginaliseren ipv ook hun essentiele waarde te kunnen erkennen zijn we echt een gevaarlijke koers aan het varen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.