Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU 17 juli 2018 reacties 1

Aangepaste selectie Acta geeft mannen een kans

Mannen moeten net zoveel kans hebben om aangenomen te worden bij Acta als vrouwen. Daarom heeft Acta zijn selectiecriteria aangepast, vertelt Martijn van Steenbergen, lid van de selectiecommissie.

Waarom hebben jullie dit jaar de selectiecriteria aangepast?
“Het is al minstens tien jaar zo dat meer vrouwen dan mannen zich aanmelden voor tandheelkunde. Ongeveer tweederde is vrouw. Een paar jaar geleden gaf ik, samen met onze decaan, een introductiecollege. Daar zaten opvallend veel vrouwen in de zaal. Wel tachtig procent. Daarom hebben we onderzocht waar dat door komt.”

Vrouwen doen het beter dan mannen. Mooi toch?
“Als vrouwen het beter doen in de selectie dan mannen, dan is dat natuurlijk prima. Maar de selectieprocedure moet wel eerlijk zijn. En we vroegen ons af of dat nog zo was.”

De mannen hadden niet gewoon lagere cijfers dan de vrouwen?
“Nee, we hebben alle cijferlijsten bekeken en dat scheelde niet zo veel. Alle aankomende studenten doen toetsen. De vrouwen scoren daarbij iets beter op de verplichte taaltoets, maar ook dat was niet erg significant. We kijken daarnaast ook naar het cv van scholieren, vanuit de gedachte dat de één goede schoolcijfers haalt en een ander juist weer veel naast school doet. Op het onderdeel cv deden mannen het slechter dan vrouwen.”

Dat is mooi toch? Dan halen jullie de juiste studenten binnen.
“De ideale student tandheelkunde bestaat niet. We zoeken juist variatie in de studenten. Sommige tandartsen zijn goed met angstige patiënten, anderen zijn geïnteresseerd in technische ontwikkelingen of juist de wetenschap. Als beroepsveld hebben we die verschillende mensen nodig. Daarom hebben we een paar kleine wijzigingen doorgevoerd.”

Wat is er dan dit jaar aangepast aan de toelatingscriteria?
“We toetsen nu niet meer alleen op biomedische kennis, taal en sociale vaardigheden maar ook op rekenvaardigheden en ruimtelijk inzicht. Op het cv vroegen we scholieren naar een bijzondere prestatie op het gebied van wetenschap, kunst of sport. Daar hebben we nu ICT en technologie aan toegevoegd. Want waarom maakt een topsporter of een muzikant meer kans om aangenomen te worden en de voorzitter van de techclub niet? Ook maken we nu duidelijker wat we eisen van het dossier dat scholieren inzenden. Soms waren die zo slordig. Nu beschrijven we duidelijk hoe de bewijsstukken eruit moeten zien. Als je een dag met een tandarts meegelopen hebt, verwachten we een mooie brief op briefpapier met een handtekening van de tandarts. Dat hielp.” 

En? Eindelijk weer mannen op de faculteit?
“Dit jaar was 38 procent van de aanmeldingen man en 38 procent van de aangenomen studenten is man. De discrepantie tussen aanmelding en aanname is nu dus non-existent. We willen als faculteit een mooie weerspiegeling van de maatschappij zijn. Met vrouwen én mannen, mensen van verschillende culturen en geloven. Iedereen heeft zo een faire kans. Dat is voor ons relevant.”

Floor Bal
BEELD: Mac_filko (flickr)

{ Lees de 1 reacties}

Door Alireza Lotfy op 03 mei 2019

Mijn naam is Alireza Lotfy (man) en ik ben 19 jaar oud. Met overtuigende ambitie heb ik geparticipeerd aan de selectie van ACTA (via de VU) voor het jaar 2019-2020. De aangepaste selectiecriteria heb ik helaas niet mogen percipiëren. Met mijn gedreven deelnamen aan de selectie ben ik geëindigd op het rangnummer 89. Wetend dat ik een 8 heb gescoord voor de biomedische toets, 44 punten voor mijn persoonlijke dossier en een 7 gemiddeld voor mijn vwo5-vwo6 overgang, heeft het geluk toch mij het rug toegekeerd.

Ik heb samen met twee andere meiden deelgenomen aan de selectie die beide wel zijn aangenomen. Na het inzien van hun resultaten was het wel een beetje eigenaardig van het feit dat ik niet ben aangenomen. Hun hadden inderdaad hoger gescoord voor hun persoonlijke dossier, maar voor de belangrijke biomedische toets zit ik toch echt één punt hoger. En natuurlijk blijft het controversieel, want ACTA moet namelijk zo dicht als een pot zijn als het gaat om het selectieprocedure. Maar waar is ACTA nou echt naar opzoek? Welke potentie moet de kandidaat nou echt hebben? Vragen waar we nooit achter zullen komen.

Het is niet zo dat ik ook tandartsten heb in mijn familie waarbij ik makkelijk stages kan regelen om zo mijn persoonlijke dossier een boost kan geven. Maar ik zal daardoor zeker geen krimp geven. Toch kan men zich dan wel afvragen hoe groot zijn kans is tussen de kandidaten waarvan hun familielid of familieleden al tandarts is/zijn. Zou men niet een innovatie op dat gebied kunnen inbrengen ten behoeve van de selectiecriteria?

Ik ben een kandidaat die zich laat horen. Met mijn wetenschappelijke en sociale kennis weet ik dat ik het ver kan schoppen. Maar zonder geluk vaart niemand wel. Ik heb weinig mannen gezien tijdens de selectiedag. Ik hoop persoonlijk dat de weerspiegeling dit jaar tussen mannen en vrouwen ook eerlijk is. En stiekem hoop ik natuurlijk op een mailtje nog vòòr 15 augustus. Ik houd mijn hart vast tot die tijd. Hopelijk mag ik de opleiding tandheelkunde als man verder stimuleren op het gebied van die weerspiegeling. Want wij mannen zouden ook top tandartsen kunnen worden, mits wij de kans krijgen om het te mogen trachten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.