Pop-up-Stay-tuned.png

NEWS

Politiek 15 October 2020

Minister verbaast zich over 'bizarre voorstellen" basisbeurs

Minister van Engelshoven kijkt met verbazing naar de discussies over de terugkeer van de basisbeurs. “Je hoort langzamerhand bizarre voorstellen langskomen”, zegt ze in een interview met het HOP.

Op de mogelijke terugkeer van de basisbeurs wil ze niet vooruitlopen. “Die discussie is er een voor de verkiezingscampagnes en de formatietafel van het nieuwe kabinet.”

Tienduizend euro

Maar het voorstel van GroenLinks om alle 18-jarigen tienduizend euro geven noemt ze alvast bizar. “Je zult maar werkloze ouders met hoge schulden hebben en dan moeten uitleggen dat je die tienduizend euro voor je eigen toekomst nodig hebt.”

Wat de partijen straks ook met het leenstelsel gaan doen, Van Engelshoven vindt dat het extra geld voor het hoger onderwijs behouden moet blijven. “We wilden investeren in het hoger onderwijs en die urgentie is beslist niet minder.”

Meer bedenktijd voor mbo’ers

Heeft het verdwijnen van de basisbeurs helemaal geen problemen opgeleverd? Jawel, erkent Van Engelshoven, want mbo’ers wagen nu minder vaak de sprong naar het hoger onderwijs. Daarom wil ze deze studenten iets meer tijd gunnen in het eerste hbo-jaar.

Een beurs krijgen ze niet, maar van haar mogen mbo’ers een jaar lang kijken of het hbo bevalt. Als ze toch afhaken, hoeven ze hun aanvullende beurs en ov-studentenkaart niet terug te betalen. Tot nog toe kan dat alleen tot 1 februari. “Zo kunnen we heel gericht iets repareren.”

Lees hier het hele interview.

HOP/BB
IMAGE: Ben White via Unsplash

hits 205

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.