NEWS

Jeffry van Mansom
Studenten 14 April 2020

Botswana werd onbereikbaar

Jeffry van Mansom - studievertraging door corona (1)

De een moet een stage afbreken, de ander kan veldwerk voor het scriptieonderzoek niet uitvoeren en weer een ander loopt studiepunten mis. Door de coronacrisis kunnen veel studenten niet verder met hun studie, hoe is dat voor hen? De eerste in een serie: Jeffry van Mansom (23), masterstudent earth sciences. 

Het was een mooi, ambitieus plan: onderzoeken hoe zuurstof op aarde is gekomen door sedimentlagen in Botswana te analyseren. Die sedimentlagen zijn met 2,2 à 2,7 miljard jaar oud genoeg om “The Great Oxidation Event” - het ontstaan van zuurstof op aarde - meegemaakt te hebben. Wat is daar gebeurd? Is er een patroon te vinden? Het scriptievoorstel werd ingediend en goedgekeurd: Jeffry ging naar Botswana. 

Geen veldonderzoek

En toen brak corona uit. Landen sloten massaal hun grenzen voor vliegverkeer. Botswana werd onbereikbaar. “Daar baalde ik wel van, want dit was echt een gaaf project", zegt Jeffry. “Een andere optie was nog om monsters opgestuurd te krijgen vanuit Botswana en die te analyseren, maar ook dat is lastig: de laboratoria van de VU zijn dicht.” Bovendien was dat volgens Jeffry maar een halve mogelijkheid. “Je hebt dan geen veldonderzoek gedaan, terwijl je toch het best zelf kunt kijken waar iets vandaan komt.”

Jeffry zit in zijn eerste jaar van zijn tweejarige master. In het eerste jaar voer je een onderzoeksproject uit, het tweede jaar doe je je scriptieonderzoek. “Het bijzondere eraan is dat het die twee combineert. Het eerste jaar is voor het veldwerk in Botswana, en in het tweede jaar gebruik je je onderzoeksgegevens voor laboratoriumonderzoek. Ik zou anderhalf jaar bezig zijn met Botswana.”

Papers verzamelen

Dus hoe nu verder voor Jeffry? “We zijn papers aan het verzamelen om er een literatuurstudie van te maken.” Wachten tot volgend jaar is ook een optie, maar dat ziet Jeffry niet zitten. “Het is ook niet zeker of we volgend jaar wel zouden kunnen gaan, dus kunnen we maar beter alvast kennis opdoen met de beschikbare literatuur. Dat is niet ideaal, het onderzoek wordt anders dan we in eerste instantie voor ogen hadden."

Juliët Boogaard, student-reporter

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.