03 December 2019

Een middag vol postdocs

Zo’n 8 procent van het totale aantal medewerkers op de VU is postdoctoraal onderzoeker. 350 zijn het er. Dat hoorde ik vorige week op de jaarlijkse postdocdag, georganiseerd door het postdocteam van de VU. Van die 350 was zo’n 15 procent aanwezig. Een goede score vonden de organisatoren, want het blijkt best lastig om alle postdoctoraal onderzoekers te vinden en te bereiken. Dat komt mede doordat de omloop zo hoog is: veel contracten zijn tussen de 12 en 36 maanden en het is dus lastig voor zowel de VU als de postdocs om zich aan elkaar te binden. Het contract is namelijk toch van korte duur en per definitie eindig.

Ik zie de postdocperiode als een tijdelijke periode van mijn carrière met ontzettend veel mogelijkheden

Er waren dan ook weinig gezichten die ik herkende van de postdocdag van vorig jaar. De sfeer was goed, veel positiever dan het jaar ervoor toen er vooral werd gesproken over hoe lastig het is om postdoc te zijn vanwege die korte contracten en de onzekerheid met weinig vooruitzicht op een vaste baan. Een instelling waar ik me zelf niet zo in kan vinden, omdat ik de postdocperiode zie als een tijdelijke periode van mijn carrière met ontzettend veel mogelijkheden, net zoals een studie of een promotietraject, en waar ik probeer zoveel mogelijk uit te halen. Maar uit onderzoek van de VU vorig jaar naar de geestelijke toestand van postdoctoraal onderzoekers blijkt inderdaad dat een derde van de postdocs zich in het risicogebied bevindt om een burn-out te krijgen, dat is best wel zorgwekkend.

Vandaar dat een deel van de middag werd besteed aan workshops over timemanagement, mindful werken en waarom een mislukking (in je carrière) toch een succes kan zijn. Allemaal zeer relevante onderwerpen en skills die je goed kunt gebruiken tijdens je carrière, zowel binnen als buiten de wetenschap. Ik ben erg benieuwd naar het onderwerp van de postdocmiddag 2020. Hopelijk blijft de positieve sfeer, en misschien wordt er zelfs gefocust op de positieve aspecten van een postdocpositie en hoe je alles eruit kunt halen wat erin zit.

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.