23 September 2019

De ideeënplek

De wc schijnt een van de betere locaties te zijn om nieuwe ideeën te krijgen. Lekker tien, vijftien minuten mijmeren zonder gestoord te worden. Ook onder de douche of in bad lijkt je creatieve kant boven te komen drijven. Een wetenschapper is continu op zoek naar nieuwe argumenten en bewijzen om oude gedachten onderuit te halen of juist te bevestigen, stelt vernieuwende theorieën op en ontwikkelt nieuwe methodes, technieken of producten. Met andere woorden: wetenschappers zijn creatief en een ‘ideeënplek’ zoals de wc of de douche is dus wel handig om te hebben. Maar hoe vind je nou jouw perfecte ideeënplek? 

Toen ik midden op de Pacifische Oceaan dobberde, kwam opeens de oplossing voor mijn probleem naar boven

Ik vond mijn ideale ideeënplek tegen het eind van mijn PhD, toen ik nog vijf maanden te gaan had en een probleem moest oplossen waar ik zittend achter mijn bureau maar niet uitkwam. Ik had al eerder gemerkt dat wanneer ik van het openbaar vervoer gebruik maakte, mijn hoofd wat leger werd en er ruimte ontstond om anders over problemen na te denken. Mijn creatieve kant wordt dan aangewakkerd. Dus toen ik op een onderzoeksschip midden op de Pacifische Oceaan dobberde (zie mijn eerste blogs), kwam opeens de oplossing voor mijn probleem naar boven.  Een combinatie van in beweging zijn en toch rust om me heen, werkt voor mij blijkbaar heel goed.

Helaas is er geen ideeënplek die voor iedereen werkt. Collega’s aan wie ik vroeg waar ze hun ideeën krijgen, noemden de meest uiteenlopende locaties en omstandigheden: tijdens het fietsen, in de keuken of al wandelend met de hond. Ga eens na bij jezelf in wat voor situatie je jouw meest creatieve oplossingen bedacht. Was je omgeving heel rustig of juist heel druk? Was je in de frisse buitenlucht of zat je binnen bij het haardvuur? Ga al die situaties eens na en vind een omgeving die jouw creatieve kant naar boven haalt. Het is namelijks best handig om te weten wat jouw ideeënplek is, omdat je die dan bewust kunt opzoeken om bijvoorbeeld een antwoord te vinden op een moeilijk probleem, iets wat anders misschien langer zou duren. En, bonus, grote kans dat je nog veel meer goede ideeën krijgt wanneer je daar bent!

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.