Pop-up-Stay-tuned.png

17 May 2019

De waarde van een postdoc

Het is best wel spannend om als postdoc aan de slag te gaan. Mijn studies zijn afgerond, het promotietraject succesvol volbracht, nu is het eindelijk tijd om écht als onderzoeker te starten. Of in ieder geval voor een tijdje, want de postdocperiode is maar een fase tijdens mijn carrière, een tijdelijkheid. Er zullen maar weinig mensen zijn die dromen van een carrière als postdoc. Wat is eigenlijk de waarde van die periode?

Een postdoc is óók een periode van grote productiviteit, flexibiliteit en vrijheid

Volgens het Rathenau Instituut zit de gemiddelde wetenschapper zo’n 7,5 jaar in een postdocpositie. Voor de één duurt het misschien maar twee jaar, gevolgd door een vaste(re) positie, voor de ander is de postdocperiode een opeenvolging van projecten en duurt die de helft van de hele wetenschappelijke carrière. Maar ook 7,5 jaar is al best lang, zeker als je op zoek bent naar vastigheid en stabiliteit. Wat vaak wordt vergeten in de discussies over een carrière in de wetenschap is dat het óók een periode is van grote productiviteit, flexibiliteit en vrijheid, en dit zeg ik uit eigen ervaring. Ik heb nu een aantal jaren de tijd om te ontdekken waar mijn interesses precies liggen en welke skills ik nou eigenlijk allemaal hebt verzameld de afgelopen jaren.

Ik weet niet hoelang ik in deze positie blijf, welke projecten ik allemaal ga doen en of en wanneer ik dan toch die tenure-trackpositie krijg. Dat kan stressvol zijn, maar het is ook boeiend. Het enige wat ik namelijk wel zeker weet, is dat als die postdocperiode erop zit, de bureaucratische en organisatorische verantwoordelijkheden van het tenure-tracker en assistent professor zijn de overhand zullen nemen. Voor mij maakt dat de postdocperiode een erg waardevolle periode in mijn carrière, waarin ik lekker op mezelf kan focussen. Het is de ultieme periode om gebruik te maken van de kwalificaties van onderzoeker die ik nu heb!

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.