Pop-up-Stay-tuned.png

NEWS

VU 31 October 2018

CDA-jongeren verzetten zich tegen hogere rente op studieschuld

Het CDA moet zich verzetten tegen de hogere rente op studieschulden, vinden de jongeren van de partij. Dit weekend gaan ze op het partijcongres een motie indienen.

Het CDA had de terugkeer van de basisbeurs in zijn partijprogramma staan, maar moest in het nieuwe kabinet water bij de wijn doen. De basisbeurs keert niet terug. In plaats daarvan krijgen eerstejaars studenten een halvering van hun collegegeld.

Toch wordt studeren voor sommige jongeren weer iets duurder, want de rente op studieschulden gaat omhoog. Op termijn moet die hogere rente 226 miljoen euro per jaar opleveren.

Stekker

De maatregel wekt wrevel bij het CDJA. Volgens voorzitter Lotte Schipper is er binnen de partij veel steun om de stekker uit die renteverhoging te trekken.

De rente op studieschulden is nu helemaal niets, oftewel nul procent. Het tarief is gekoppeld aan de rente die de staat betaalt op vijfjarige leningen. Dat gaat volgens het regeerakkoord veranderen in de rente op tienjarige staatsleningen, die over het algemeen iets hoger is.

Portemonnee

Dat gaan oud-studenten in hun portemonnee voelen. Het gemiddelde maandbedrag van de terugbetalers zal stijgen van 70 naar 82 euro, schat het kabinet zelf. De maatregel geldt alleen voor nieuwe studenten. Wie nu al studeert, ontspringt de dans.

De jongeren hadden hun verzet vorige maand al aangekondigd toen ze de koopkracht van studenten in kaart brachten. Studenten hebben komend jaar minder te besteden, was de uitkomst. Ook toen zeiden de jongeren dat de renteverhoging niet door mocht gaan.

HOP/BB
IMAGE: Thought Catalogue, via Unsplash

hits 12

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.