Pop-up-Stay-tuned.png

NEWS

Campus 14 June 2018

Deze VU-student is een Amsterdamse Andy Warhol

“Als je Charley uitnodigt, weet je dat je iets goeds op je podium hebt”, zegt de één.  “Charley is een fantastische performer”, aldus een ander. "Heerlijk van de pot gerukt!" meent weer iemand anders. "Als je zijn poëzie gaat lezen, ontdek je dat er wel degelijk een zekere gelaagdheid in zit”, merkt een vierde op.

Het gaat over Charley Ranzijn, die het afgelopen voorjaar landelijke bekendheid kreeg als woordvoerder van De Verrekijker, doorn in de zij van het VU-bestuur. Drie jaar geleden begon hij als campusdichter bij Advalvas, inmiddels trekt hij volle zalen met zijn poëtische voordrachten en theatrale capriolen op het podium.

Literaire revolutie

De slungelige student medische natuurwetenschappen die zijn garderobe voor zestien euro bij elkaar heeft gescharreld op het Waterlooplein, is bezig met een nieuwe literaire revolutie. Als een soort Amsterdamse Andy Warhol verzamelt hij kunstenaars, schrijvers en dichters om zich heen met wie hij opzien baart op grote en kleine literaire festivals in het land en in zijn galerie annex uitgeverij aan de Van Ostadestraat, waar honderden mensen naar hem en zijn vrienden komen luisteren.

Advalvas heeft in het nieuwste nummer een interview met dit fenomeen, over zijn werk, over kunst, over de cross-over van kunst en wetenschap, kunstsubsidies en nog veel meer, en sprak met mensen uit de literaire wereld om te proberen het succes te verklaren van deze toch wat vreemde vogel die op het eerste gezicht een excentrieke flierefluiter lijkt.

Peter Breedveld
IMAGE: Peter Valckx

hits 83

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.