NEWS

Sport 09 January 2018

VU-student wint Europese kampioenschappen schaatsen

Haar studie farmaceutische wetenschappen schiet er nogal bij in, maar de VU is heel flexibel, denkt mee over oplossingen en begeleidt haar met goed advies, en daar is schaatser Esmee Visser (21), die afgelopen weekend in Rusland Europees kampioen werd op de 3000 meter, heel dankbaar voor.

“Samen met de VU had ik voor dit jaar, mijn derde jaar, een speciaal studieplan opgezet, maar ik heb begin dit jaar vier colleges gevolgd en ben al tweeënhalve maand niet op de campus geweest”, vertelt ze.

Het ging ook zo hard opeens: Met successen op de Nederlandse kampioenschappen afstanden en de Wereldbeker schaatsen in oktober, een kwalificatie voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea en afgelopen weekend dus een gouden medaille in Kolomna.

Eigen kwaliteiten

“Dit seizoen ging heel lekker en ik had er wel vertrouwen in, maar dit is toch wel onverwacht”, aldus Visser. “Door de trainingen weet ik wel wat ik kan, maar of je tijdens een wedstrijd eruit kunt halen wat er in je zit, blijft toch altijd onzeker. Je hebt dan meer rijwind, je hebt je trainingsmaatjes niet voor je uit schaatsen, waardoor je veel makkelijker snelheid wint, je bent dan helemaal aangewezen op je eigen kwaliteiten.”

En die mogen er zijn, bleek maar weer in Kolomna. Wat maakt Visser eigenlijk zo goed, volgens haarzelf? “Doorzettingsvermogen”, zegt ze. “En ik heb superveel plezier in trainen, waardoor ik heel efficiënt ben gaan schaatsen. Ik ben perfectionistisch. Mentaal zit het ook goed. Dat komt doordat ik bij nieuwe wedstrijden probeer geen druk te voelen maar wel heel veel plezier. Ik schuif de stress van me af door de wedstrijd als een training te zien en gewoon te genieten van het schaatsen zelf.”

Politieke discussies

Ze is zich bewust van de politieke discussies rond de Olympische Winterspelen, met Noord-Korea dat wil meedoen, en de Russen die niet mogen meedoen vanwege een dopingschandaal. “Maar ik heb daar niet echt een mening over. Ik ga ervan uit dat iedere deelnemer daar is om zo goed mogelijk op eigen kracht te presteren en concentreer me zelf ook alleen maar op de sport.”

Peter Breedveld
IMAGE: Kees Dobbe

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.