Pop-up-Stay-tuned.png

NEWS

Wetenschap 20 December 2012

Hacker vervalst peer reviews

Uitgeverij Elsevier heeft elf wetenschappelijke artikelen teruggetrokken, nadat een hacker het systeem had gekraakt om rapporten van peer reviewers te vervalsen. De auteurs mogen hun werk opnieuw indienen.

Elsevier bevestigt het bericht van weblog Retraction Watch. Iemand hackte het systeem van de uitgeverij en vervalste de e-mailadressen van wetenschappers die geregeld worden uitgenodigd om ingestuurde artikelen te beoordelen. In hun naam schreef de hacker vervolgens positieve beoordelingen.

Als de reviewers enthousiast zijn over een artikel is de kans groot dat de redactie het inderdaad zal plaatsen. Het is niet duidelijk welk belang de hacker had. De wetenschappers zelf lijken niet bij de kraak betrokken.

Wetenschappers die zichzelf beoordelen

Fraude met peer review komt vaker voor. Zo mogen wetenschappers vaak zelf suggesties doen welke collega’s geschikt zouden zijn om hun artikel te beoordelen. Als ze daarbij valse e-mailadressen doorgeven – en de redactie let niet op – krijgen ze de kans om hun eigen werk te beoordelen.

“Fake reviews are becoming an increasingly challenging issue for publishers, but one we’re prepared to confront”, aldus Elsevier.

HOP/BB

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.