NEWS

Campus 25 November 2013

Nieuw platform tegen bureaucratisering en geldverspilling aan universiteiten

Murw geslagen stafleden, depressieve studenten, falende studenten. De manier waarop de VU en de UvA dezer dagen worden bestuurd, eist steeds meer slachtoffers.

Dat zegt althans het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten, weer een nieuwe club van boze wetenschappers, 25 in totaal, afkomstig van alle Nederlandse universiteiten, onder aanleiding van VU-filosoof Hans Radder, die zich vorig jaar als één van de eersten uitsprak tegen de invoering van het flexwerken op de Nederlandse universiteiten.

Doorgeslagen economisering

Het platform gaat zich morgenavond aan de wereld voorstellen op het Amsterdamse Gala van de Wetenschap, waar een flyer zal worden uitgedeeld. De klachten zullen menigeen inmiddels bekend in de oren klinken: doorgeslagen economisering, hiërarchisering en bureaucratisering aan de universiteiten.

Het platform wil een bestuursvorm waarin wetenschappers, studenten en ondersteunend personeel mee kunnen spreken en besluiten en het wil af van kwantitatieve metingen en sturing op ‘output’ van onderzoek en onderwijs, ‘die onvoldoende rekening houden met inhoudelijke kwaliteitscriteria’.

Universitaire enquête

Ook wordt de vloer aangeveegd met ‘geldverspillende prestigeprojecten' ten koste van financiering van onderwijs en onderzoek. Het platform wil onder meer een ‘universitaire enquête’ naar de kosten van hele en half mislukte fusies. 

Peter Breedveld

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.