Blogs & columns

Blogs & columns

18 januari 2018

Besmet en besmeurd

We leven in turbulente tijden. Een trui met een aap erop mag niet meer. Tenminste, niet als hij wordt gedragen door een donker jongetje uit de nu al geruchtmakende H&M-foto op hun site.
17 januari 2018

Overspannen

Vlak voor de vakantie vertelt een studiegenoot dat hij bijna een uur heeft gedaan over het bakken van een ei.
15 januari 2018

The Adventure 2018

During my New Year’s address to the VU community last year, I referred to the words of the late Sumantra Ghoshal, and expressed my ambition to work together to change ‘the smell of the place’.
12 januari 2018

Goede voornemens

Je kamer vaker opruimen, eerder beginnen met studeren of niet meer nagelbijten.
12 januari 2018

Saharastof op de oceaan

Na een week varen kunnen we niet meer van de blauwe lucht genieten. Die zit verstopt achter een dikke laag woestijnstof.
04 januari 2018

2018 – Travel Time

Het is, op het moment dat ik deze column schrijf, 31 december 2017. Nog één dag, dan is het alweer 2018. Elk jaar weer heb ik géén idee wat ik met deze dag moet doen.
22 december 2017

Op zoek gegaan naar het noorderlicht

Hej! Uppsala! Afgelopen weken ben ik al drie keer op zoek gegaan naar het noorderlicht.
22 december 2017

#Relativeren

Ik haat relativeren, omdat het tijd kost en pijnlijk is om mijn eigen standpunt in te leveren.
21 december 2017

Oog in oog met de storm

Tot op zeker hoogte kan je alles plannen in je leven, maar je hebt geen grip op onverwachte dingen. Alles ging de afgelopen periode verkeerd in mijn privéleven en daardoor...
21 december 2017

Alle studiepunten zijn binnen

Sinds afgelopen vrijdag kan ik mijn geluk niet op: ik heb alle 180 studiepunten binnen voor mijn bachelor en kan binnenkort mijn diploma aanvragen!
18 december 2017

Op de gezondheid?

De VU is een bijzondere universiteit.
15 december 2017

Bye Bye Buffalo

Het einde is in zicht. Terwijl ik aan het leren ben voor mijn finals, realiseer ik mij niet dat ik over iets meer dan een week gewoon weer “thuis-thuis” ben. De tijd is voorbijgevlogen.
06 december 2017

Het grote Volwassen Worden

"Sommige dingen zijn wel iets anders dan verwacht. Niet wat betreft mijn studie, want ik heb afgelopen periode alledrie de vakken gehaald. Daar is niks op aan te merken. Maar het op mezelf wonen doet toch meer met me dan ik had gedacht"
06 december 2017

Studieontwijkend gedrag

Met nog exact één week op de teller in Montreal hijgen de final exams in mijn veel te koude winternek.
04 december 2017

Het tijdperk van de mens

Het zal niemand zijn ontgaan dat sustainability het nieuwe buzzword is op de Vrije Universiteit. In goed Nederlands: duurzaamheid.
17 november 2017

Studeren hoeft niet alleen maar leuk te zijn. Toch?

“Mijn studie vind ik prima, maar ik vraag me wel eens af of dit hét is.
17 november 2017

Huilende studenten

“Nienke, ik kon de werkgroep niet voorbereiden want de batterijen van m’n rekenmachine waren leeg en m’n zus heeft vannacht de hele nacht muziek geluisterd en ik weet helemaal niet of ik bij het te
14 november 2017

Onmachtig

Ik ben stil. Dat valt journalisten op. Ik heb geen #metoo-verhaal verteld op twitter. Ik word gebeld of ik me als “machtige vrouw” in de media wil uitspreken over #metoo.
08 november 2017

Relaxed en multicultureel: ik voel me hier wel thuis

“Ik heb het naar m’n zin op de VU. De mensen zijn relaxed, er hangt een goede sfeer.
07 november 2017

Red de psychologie

Tijdens mijn college vraag ik de studenten een dominante houding aan te nemen. De meesten gaan dan rechtop staan, met de kin vooruit, armen en benen uit elkaar, en een ernstige blik in de ogen.
24 oktober 2017

De juiste persoon

“Maar ben jij dan wel de juiste persoon om deze training te geven?
16 oktober 2017

De grootste opluchting ooit

Hoe doe je dat, een congres organiseren? En waar loop je tegenaan?
02 oktober 2017

Een feria op zondag

Met enkele studenten stap ik de bus uit en we lopen samen naar de marktkraampjes. Ik heb meteen al een landelijk gevoel omdat de huizen aan de rechterkant slechts één verdieping hoog zijn.
28 juli 2017

Al die (on)geschreven regels van Japan

Op het eerste gezicht dacht ik dat alleen buitenstaanders als ikzelf de vele regels en gebruiken van Japan moeilijk zouden vinden om te volgen.
10 juli 2017

Afscheid

Daar zaten we dan. Ons CIW-klasje na het laatste college van het jaar, op het dakterras van de VU. Een gevoel van melancholie gaat door me heen.
29 juni 2017

Campusgedicht: Laatste loodjes

Jouw hart / boezemt angst / in mijn bestaan. / Ik kan links van / rechts niet / onder- / scheiden in het openslaan / en dichtklappen van de deuren / in de kamers van jouw inrichting.
27 juni 2017

Trots

Mijn moeder is huisvrouw. Mijn vader is dekbeddenmaker. Mijn vader heeft een licht gebogen rug, mijn moeder een hernia. Als ze wandelt, dan moet ze veel rusten.
01 juni 2017

De laatste week

Na vier uur file rijden kom ik in de stromende regen aan in Bridgeport, Connecticut. Het laatste interview. De laatste week in de Verenigde Staten. De laatste keer voor heel veel dingen hier.
17 mei 2017

Pleidooi voor het mondelinge tentamen

Het heeft weer klachten geregend bij het examen Nederlands. Het examen zou te lastig zijn en zelfs de auteurs wisten niet altijd de juiste antwoorden op de vragen die bij hun examen zijn gesteld.
25 april 2017

Schaarste

Als je te weinig hebt, heeft dat veel gevolgen. Niet alleen praktisch. Armoede beïnvloedt je denkvermogen.
19 april 2017

Twee keer thuiskomen in één week

Alle metingen zijn verricht, ik spreek een klein woordje Mandarijn en ik heb het precies zo geregeld dat mijn visum nog een maand geldig is.
08 maart 2017

Dicht de reputatiekloof

Als er een verschil is tussen identiteit en imago spreekt men van een reputatiekloof.
09 februari 2017

The final countdown

Toen ik vorige week voor het eerst een stap op Ierse bodem zette, voelde dat wat vreemd.
25 januari 2017

Oost, west, thuis best?

Voordat ik naar Korea vertrok keek ik aarzelend uit naar mijn grote reis. Voor even zou mijn leven namelijk volledig op zijn kop staan.
22 december 2016

Andere koek

Zoals iedere ochtend steek ik de weg over vanaf de metro naar de shuttlebus. Terwijl ik het zebrapad opstap, zie ik dat het shuttlebusje juist aan komt rijden. Maar het is er niet zomaar eentje.
13 september 2016

De 3 fasen van cultuurshock (3): Afscheid

Dromen in de REM-fase van de slaap staan erom bekend dat ze levendig, emotioneel en heftig zijn.
19 februari 2016

Niet alle studenten zijn bedriegers

Hoewel wordt verondersteld dat fietsen in het bloed van iedere Nederlander zit, kiezen toch veel studenten voor het openbaar vervoer wanneer zij naar de VU afreizen.
24 december 2015

Afscheid van China

In China vieren ze geen kerst. Ik had dus niet verwacht hier veel van te zien deze maand.
10 december 2015

Amerikanisering van Nederland?

Vaak lees ik via de digitale nieuwskiosk Blendle Nederlandstalige artikelen, een uitkomst voor Nederlanders in het buitenland.  Afgelopen week las ik er een artikel uit de
10 november 2015

Is dat kunst of mag het weg?

De vrouw achter de kassa van De Nieuwe Kerk legde me mijn versverworven museumjaarkaart uit.
26 juni 2015

De trein op weg naar het einde

Ik ren het eerste perron op van Amsterdam Zuid. De trein naar Utrecht staat er nog. In de verte wenkt iemand vanuit een deuropening van de trein.
19 mei 2015

Verspild onderzoek

In de afgelopen maanden (tot 1 mei) zijn 11.656 vragen ingediend voor de Nationale Wetenschapsagenda. Deze vragen vormen de basis voor een wetenschapsagenda die eind 2015 zal worden gepresenteerd.
29 april 2015

Decanale mijmering

Mijn decanaat nadert het einde en ook al duurt het nog enkele maanden voordat ik het stokje overdraag aan mijn opvolger, ik kan het niet nalaten in deze column, mijn laatste als decaan, alvast teru
23 maart 2015

IJdele wetenschap

De wetenschap, en allen die hun ziel eraan verpand hebben, verliest aan maatschappelijk vertrouwen en respect. Het is de tijdgeest. Maar we hebben het er zelf ook wel een beetje naar gemaakt.
17 maart 2015

Het gevaar van alles digitaal

Niet alleen op de campus, maar ook digitaal is de VU hard aan het bouwen. Het nieuwe VUnet  moet in juni worden gelanceerd.
05 november 2014

Diversiteit

Het zal niemand ontgaan zijn. Vorige maand verscheen in een gezamenlijk initiatief van Nature en Scientific American een opmerkelijke publicatie.
22 mei 2014

Verbaasd, verontwaardigd en teleurgesteld

“We hebben vijf prima kandidaten voor deze functie. Deze en komende week spreken we ze alle vijf. Met de kandidaten die doorgaan voeren we een tweede gesprek .
25 maart 2014

Leve de docent

Wat is het een voorrecht als docent gedachten te ontwikkelen en te delen met studenten. College geven is geen last, maar een lust!