Blogs & columns

Blogs & columns

08 december 2017

Oppas zijn: de beste anticonceptie

Twee weken geleden stipte ik even kort de term ‘kleine-mini-Roza’s’ aan. Beetje vroeg misschien, toch? Bij deze, gratis en voor niets.
06 december 2017

Het grote Volwassen Worden

"Sommige dingen zijn wel iets anders dan verwacht. Niet wat betreft mijn studie, want ik heb afgelopen periode alledrie de vakken gehaald. Daar is niks op aan te merken. Maar het op mezelf wonen doet toch meer met me dan ik had gedacht"
06 december 2017

Studieontwijkend gedrag

Met nog exact één week op de teller in Montreal hijgen de final exams in mijn veel te koude winternek.
05 december 2017

Plan-les

Tja, je kunt het niet altijd treffen en zo ongeveer tien minuten geleden kwam ik erachter dat ik vorige week een oude conceptversie van een paper als definitief paper heb ingestuurd.
04 december 2017

Het tijdperk van de mens

Het zal niemand zijn ontgaan dat sustainability het nieuwe buzzword is op de Vrije Universiteit. In goed Nederlands: duurzaamheid.
01 december 2017

Gedicht voor de VU

Het college zat eens te denken Wat ze de studenten zouden schenken… Ooit hebben ze hun stufi opgegeven, een beetje ingeleverd op het goede leven.
29 november 2017

Hoe mijn Thanksgiving (bijna) strandde op de grens

Ondanks het feit dat ik flat broke ben, had ik toch een reisje naar Canada gepland tijdens de ‘Thanksgiving Break’. Alles was tot in de puntjes georganiseerd.
22 november 2017

Mijn dip

Kort geleden ging ik voor vier dagen naar Nederland. Voor mijn uitwisseling had ik helemaal niet nagedacht over tussendoor naar huis gaan – op kerst na – maar voor nu kwam het goed uit.
20 november 2017

Gebogen door het leven

Vroeger was het makkelijk te zeuren of te rebelleren tegen wat mijn ouders zeiden. In de eerste instantie had ik, net zoals de meeste kinderen, geen zin om toe te geven aan hun gelijk.
17 november 2017

Studeren hoeft niet alleen maar leuk te zijn. Toch?

“Mijn studie vind ik prima, maar ik vraag me wel eens af of dit hét is.
17 november 2017

Huilende studenten

“Nienke, ik kon de werkgroep niet voorbereiden want de batterijen van m’n rekenmachine waren leeg en m’n zus heeft vannacht de hele nacht muziek geluisterd en ik weet helemaal niet of ik bij het te
14 november 2017

Onmachtig

Ik ben stil. Dat valt journalisten op. Ik heb geen #metoo-verhaal verteld op twitter. Ik word gebeld of ik me als “machtige vrouw” in de media wil uitspreken over #metoo.
10 november 2017

5 euro voor één aubergine

Hej! Ik ben hier nu bijna drie maanden. Aan de taal raak ik steeds meer gewend. Lezen en spreken gaat al stukken beter.
08 november 2017

Relaxed en multicultureel: ik voel me hier wel thuis

“Ik heb het naar m’n zin op de VU. De mensen zijn relaxed, er hangt een goede sfeer.
07 november 2017

Red de psychologie

Tijdens mijn college vraag ik de studenten een dominante houding aan te nemen. De meesten gaan dan rechtop staan, met de kin vooruit, armen en benen uit elkaar, en een ernstige blik in de ogen.
24 oktober 2017

De juiste persoon

“Maar ben jij dan wel de juiste persoon om deze training te geven?
20 oktober 2017

Nú al een betere leider

“Ik heb altijd het gevoel dat ik nog niet genoeg gestudeerd heb voor een tentamen en ben het type dat helemaal voor een studie gaat, er alles voor aan de kant zet.
16 oktober 2017

De grootste opluchting ooit

Hoe doe je dat, een congres organiseren? En waar loop je tegenaan?
10 oktober 2017

To the next level

What sort of university are we? What sort of university do we want to be?
02 oktober 2017

Een feria op zondag

Met enkele studenten stap ik de bus uit en we lopen samen naar de marktkraampjes. Ik heb meteen al een landelijk gevoel omdat de huizen aan de rechterkant slechts één verdieping hoog zijn.
26 september 2017

Groen lef

Na de kater van de afwijzing van de VU/UvA-samenwerking afgelopen jaar is er een nieuw elan in de faculteit Bètawetenschappen ontstaan.
28 juli 2017

Al die (on)geschreven regels van Japan

Op het eerste gezicht dacht ik dat alleen buitenstaanders als ikzelf de vele regels en gebruiken van Japan moeilijk zouden vinden om te volgen.
10 juli 2017

Afscheid

Daar zaten we dan. Ons CIW-klasje na het laatste college van het jaar, op het dakterras van de VU. Een gevoel van melancholie gaat door me heen.
29 juni 2017

Campusgedicht: Laatste loodjes

Jouw hart / boezemt angst / in mijn bestaan. / Ik kan links van / rechts niet / onder- / scheiden in het openslaan / en dichtklappen van de deuren / in de kamers van jouw inrichting.
27 juni 2017

Trots

Mijn moeder is huisvrouw. Mijn vader is dekbeddenmaker. Mijn vader heeft een licht gebogen rug, mijn moeder een hernia. Als ze wandelt, dan moet ze veel rusten.
01 juni 2017

De laatste week

Na vier uur file rijden kom ik in de stromende regen aan in Bridgeport, Connecticut. Het laatste interview. De laatste week in de Verenigde Staten. De laatste keer voor heel veel dingen hier.
17 mei 2017

Pleidooi voor het mondelinge tentamen

Het heeft weer klachten geregend bij het examen Nederlands. Het examen zou te lastig zijn en zelfs de auteurs wisten niet altijd de juiste antwoorden op de vragen die bij hun examen zijn gesteld.
25 april 2017

Schaarste

Als je te weinig hebt, heeft dat veel gevolgen. Niet alleen praktisch. Armoede beïnvloedt je denkvermogen.
19 april 2017

Twee keer thuiskomen in één week

Alle metingen zijn verricht, ik spreek een klein woordje Mandarijn en ik heb het precies zo geregeld dat mijn visum nog een maand geldig is.
08 maart 2017

Dicht de reputatiekloof

Als er een verschil is tussen identiteit en imago spreekt men van een reputatiekloof.
09 februari 2017

The final countdown

Toen ik vorige week voor het eerst een stap op Ierse bodem zette, voelde dat wat vreemd.
25 januari 2017

Oost, west, thuis best?

Voordat ik naar Korea vertrok keek ik aarzelend uit naar mijn grote reis. Voor even zou mijn leven namelijk volledig op zijn kop staan.
22 december 2016

Andere koek

Zoals iedere ochtend steek ik de weg over vanaf de metro naar de shuttlebus. Terwijl ik het zebrapad opstap, zie ik dat het shuttlebusje juist aan komt rijden. Maar het is er niet zomaar eentje.
13 september 2016

De 3 fasen van cultuurshock (3): Afscheid

Dromen in de REM-fase van de slaap staan erom bekend dat ze levendig, emotioneel en heftig zijn.
19 februari 2016

Niet alle studenten zijn bedriegers

Hoewel wordt verondersteld dat fietsen in het bloed van iedere Nederlander zit, kiezen toch veel studenten voor het openbaar vervoer wanneer zij naar de VU afreizen.
24 december 2015

Afscheid van China

In China vieren ze geen kerst. Ik had dus niet verwacht hier veel van te zien deze maand.
10 december 2015

Amerikanisering van Nederland?

Vaak lees ik via de digitale nieuwskiosk Blendle Nederlandstalige artikelen, een uitkomst voor Nederlanders in het buitenland.  Afgelopen week las ik er een artikel uit de
10 november 2015

Is dat kunst of mag het weg?

De vrouw achter de kassa van De Nieuwe Kerk legde me mijn versverworven museumjaarkaart uit.
26 juni 2015

De trein op weg naar het einde

Ik ren het eerste perron op van Amsterdam Zuid. De trein naar Utrecht staat er nog. In de verte wenkt iemand vanuit een deuropening van de trein.
19 mei 2015

Verspild onderzoek

In de afgelopen maanden (tot 1 mei) zijn 11.656 vragen ingediend voor de Nationale Wetenschapsagenda. Deze vragen vormen de basis voor een wetenschapsagenda die eind 2015 zal worden gepresenteerd.
29 april 2015

Decanale mijmering

Mijn decanaat nadert het einde en ook al duurt het nog enkele maanden voordat ik het stokje overdraag aan mijn opvolger, ik kan het niet nalaten in deze column, mijn laatste als decaan, alvast teru
23 maart 2015

IJdele wetenschap

De wetenschap, en allen die hun ziel eraan verpand hebben, verliest aan maatschappelijk vertrouwen en respect. Het is de tijdgeest. Maar we hebben het er zelf ook wel een beetje naar gemaakt.
17 maart 2015

Het gevaar van alles digitaal

Niet alleen op de campus, maar ook digitaal is de VU hard aan het bouwen. Het nieuwe VUnet  moet in juni worden gelanceerd.
05 november 2014

Diversiteit

Het zal niemand ontgaan zijn. Vorige maand verscheen in een gezamenlijk initiatief van Nature en Scientific American een opmerkelijke publicatie.
22 mei 2014

Verbaasd, verontwaardigd en teleurgesteld

“We hebben vijf prima kandidaten voor deze functie. Deze en komende week spreken we ze alle vijf. Met de kandidaten die doorgaan voeren we een tweede gesprek .
25 maart 2014

Leve de docent

Wat is het een voorrecht als docent gedachten te ontwikkelen en te delen met studenten. College geven is geen last, maar een lust!