Popup-Niks-missen-2.png

23 september 2020

Zoom er eens uit

De politiek hamert erop dat jongeren zich aan de coronamaatregelen moeten houden. Dit geeft nogal een bittere nasmaak. Een hele grote groep studenten houdt zich namelijk al maanden goed en kan niet wachten om weer als vanouds te gaan studeren, werken en gewoonweg te leven. Maar de framing van jongeren door de media is de laatste tijd niet best geweest. Ik wil hierbij dan ook onze studenten een hart onder de riem steken. De maatregelen van de overheid zijn wederom aangepast en ingesteld. Maar één ding blijft hetzelfde: onze studenten kunnen niet naar de universiteit komen, zoals ze dat gewend zijn. Ik proef frustratie onder hen én onbegrip én enige vermoeidheid. Ze zijn ook wel Zoom-moe. En ook ik ben Zoom-moe. Ik zit soms gewoon acht uur op een dag non-stop op Zoom.

Ik zit soms acht uur op een dag non-stop op Zoom

Zo verliezen we het concept van tijd en zitten verwikkeld in een marathon van digitale colleges en dan ook nog de hele tijd thuis. We verliezen op die manier ook langzamerhand de scheidslijn tussen studie en privé. De studenten die de universiteit als fysieke ruimte nodig hebben, tegen hen wil ik zeggen: wees gerust! We zijn bezig om de studieplekken stap voor stap open te stellen, uiteraard op een verantwoorde manier. Als studentenraad werken we - samen met de organisatie – hard aan het vergroten van het aantal studieplekken. Onze studenten hebben gewoon een studieplek nodig en die zullen zij dan ook krijgen.

Zo is onze maand voor de studentenraad dus begonnen en de studenten hebben ook hun eerste maand met een digitale dosis onderwijs gehad. Digitaal onderwijs en het weinige fysieke contact leiden tot spanning onder studenten. Het gevoel van een complete zelfstudie doen en hun jaargenoten niet echt kennen, is niet de ervaring die ik onze studenten gun.

Ook tegen hen wil ik zeggen: we hebben op de VU een prachtige gemeenschap van leuke toffe mensen die buiten hun eigen straatje durven te kijken en inclusief is. Zoek deze mensen op, sluit je aan bij je studievereniging. Onze prachtige verenigingen op de VU zijn hard en creatief aan het werk om bij te dragen aan het sociale leven en het baanperspectief van de studenten. We moeten ons allemaal een weg banen in deze nieuwe situatie, maar wees niet teleurgesteld, wees creatief! Probeer zoveel mogelijk uit je studententijd te halen. Weet dat er een groep studenten is, de USR, die elke dag bezig is voor jullie.

Wij raadsleden strijden er elke dag voor om het optimale uit het onderwijs te halen en jullie zo goed mogelijk te voorzien van middelen. Ook op Zoom kunnen jullie ons altijd benaderen. Zoek ons op als jullie tegen iets aanlopen of voor een babbeltje zijn jullie ook altijd welkom. Wij zijn er voor jullie als medezeggenschap en wij wensen onze eerstejaars en ouderejaars veel succes de komende tijd. Tot gauw.

Kata Rakić, voorzitter
k.rakic.usr@vu.nl