23 augustus 2019

Zomertijd

De zomer is de beste tijd van het jaar, vind ik. Niet alleen is de kans op zon en warme(re) dagen groter, het is ook nog eens heerlijk rustig op het werk. Ik weet zeker dat die zomerse rust een universeel gegeven is en niet beperkt is tot de universiteit. Voor een voor mij nog steeds onbekende reden vluchten veel van mijn collega’s in de maanden juli en augustus voor weken achter elkaar het gebouw uit, misschien op zoek naar nog meer zon en nog hogere temperaturen. Of wellicht juist een beetje afkoeling, want het kwik liep afgelopen zomer wel op tot zo’n 42 graden in sommige kantoren van het W&N-gebouw.

De zomertijd is de beste tijd van het jaar om te mijmeren over interessante onderzoeken die toch echt eens een keertje uitgevoerd zouden moeten worden, misschien wel door mijzelf

Wat de reden ook moge zijn, de zomertijd is de beste tijd van het jaar om nog wat losliggende projecten af te maken, werk te verzetten wat er al sinds tijden ligt en te mijmeren over interessante onderzoeken die toch echt eens een keertje uitgevoerd zouden moeten worden, misschien wel door mijzelf. De reden dat dit allemaal lukt in die zomertijd is dus die rust op de gangen, de afwezigheid van colleges en die inbox die leeg blijft, omdat het in de rest van de wereld ook vakantie is.

Maar aan die zomertijd, de beste tijd van het jaar, komt ook een einde, ongeveer nu als ik dit schrijf. Langzamerhand vullen de gangen zich weer met bekende stemmen en ontspannen collega’s die in verre oorden zijn geweest. Ook lopen er wat nieuwe, verdwaalde studenten rond die hopen door de introductiedagen hun weg te vinden op de VU. De koffiemachine draait weer overuren en de kantoren zijn afgekoeld tot werkbare temperaturen. Er komt weer leven in de brouwerij. Eigenlijk is dat ook wel fijn, want die stille gangen zijn na een tijdje best saai en met collega’s is koffiedrinken echt een stuk gezelliger. Maar goed dus dat die zomertijd, de beste tijd van het jaar, ook weer voorbij is.