Popup-Niks-missen-2.png

20 september 2018

Zeven jaar vooruit

reacties 6

De voorzitter vraagt (1)

Wow, wat hadden we een mooie opening van het academisch jaar! Met minister Hugo de Jonge en prachtige verhalen van studenten en medewerkers op het podium over hun bijdragen aan Creating Bright Communities. Zelf sprak ik op deze traditionele plechtigheid over de vernieuwingen die we als college willen aanbrengen in ons onderwijs en in onze gemeenschap. Om samen nog beter te worden. Aan de slag dus!

Ik hoop dat jullie de moeite nemen om met mij mee te denken over de toekomstTerwijl jullie je weer storten op taken als werken, studeren, onderzoeken, doceren en vast nog veel meer, heb ik mij voorgenomen om voortaan vaker met jullie te ‘praten’ via Advalvas. Want ik ben nieuwsgierig naar jullie meningen, licht graag toe wat we doen en ik sta open voor feedback, kritiek en - liefst nog - goede ideeën. Tegelijkertijd zie ik ook dat gewoon bij me binnenlopen om een boom op te zetten over dit soort thema’s best lastig is, met mijn volle agenda.

Graag praat ik met jullie over strategie voor de periode 2020-2025.

Wat is je droom?

Het is 2025: wat hoop je dan over de VU te kunnen zeggen? Laat het weten!
VU-voorzitter Mirjam van Praag werkt aan het strategisch toekomstplan voor de VU. Advalvas verzamelt voor haar de antwoorden, van medewerkers én studenten. Reageren kan onder deze column of per mail.

Die gesprekken wil ik op zoveel mogelijk manieren met iedereen aangaan. Het liefst met álle studenten en medewerkers. Wat is onze droom en wat zijn onze wensen? Wat voor universiteit willen we over zeven jaar zijn? Welke veranderingen zien we in onze omgeving die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van onze universiteit? Denk aan robotisering, internationalisering of misschien wel andere wensen van toekomstige studenten. Wat zijn onze sterke kanten? En wat zijn onze minder sterke kanten? Waarin onderscheiden we ons van andere universiteiten? Op welke terreinen willen we het verschil gaan maken en hoe? Wat is daarvoor nodig? Hoe gaan we dat bereiken? Met de antwoorden op dit soort vragen en de gesprekken die daaruit volgen zal ons nieuw Strategisch Instellings Plan bijna vanzelf tot stand komen.

We gaan het stap voor stap aanpakken. De komende tijd zal ik vanaf deze plek gerichte vragen aan jullie stellen over onze VU. En ik hoop van harte dat jullie de moeite nemen om met mij mee te denken over de toekomst. Ik begrijp dat je, als student, misschien denkt: Kan mij het schelen, ik ben dan toch allang weg? Maar… ik heb jullie input nodig en als jullie later alumni zijn, is het ook voor jullie beter als de universiteit floreert en beroemd en bejubeld is. Dus… laat van je horen!

{ Lees de 6  reacties}

hits 42
Door Bart op 20 september 2018

Ik hoop dat de VU over zeven jaar vooruit loopt op het gebied van duurzaamheid en groene energie. Waarom ligt het dak van de VU eigenlijk niet vol met zonnepanelen? Als het onderzoek van de VU zich meer richt op het gebied van nieuwe energie kan de VU wellicht een voorbeeld zijn voor andere universiteiten, scholen, bedrijven en mensen. Kortom, wees innovatief en heb lef.

Door Renee op 21 september 2018

Aansluitend op Bart, graag ook letterlijk meer groen op de campus. Grasveldjes, bomen, planten... Het campusplein is nu bijna één grote stenen vlakte.

Door Meindert Flikkema op 24 september 2018

Zoals opgeschreven in het boek Sense of Serving - Reconsidering the role of univerisities now en daarna in het manifest "Beacon of Humanity" hoop ik dat de vrije Universiteit zich bevrijdt van het neoliberale denken en doen, het voortouw neemt in de onderwijsketen in Nederland en zorgt voor docenten & studenten in plaats van op hen te focussen of ze centraal te stellen, zoals dienstverleners menen te moeten doen.

"Looking further" vind ik triviaal als je een universiteit bent. Ik kies voor "Beacon of Humanity" als verbindende en inspirerende purpose met twee mogelijke ondertitels: (i) uplifting society of (ii) providing foundations for a caring society.

Het zou fantastisch zijn als de vrije Universiteit uit de rij durft te stappen en beseft dat excellentie niet iets is dat aangemoedigd hoeft te worden, nog van andereen verwacht mag worden. Wat wel van iedereen verwacht moet worden is bescheidenheid en zorgzaamheid.

Laat de academische gemeenschap van de vrije Universiteit haar identiteit varen of wordt die in de komende tijd weer in de benen geholpen? Durft ons college uit de rij te stappen?

Door Henk Elffers op 30 september 2018

Mevrouw van Praag,
Wat zou ik graag zien dat u en de VU erin slagen om het carrièreperspectief van onze post-docs te herstellen. Ik zie nu dat zeer gemotiveerde en zeer gekwalificeerde medewerkers op post-doc posities in hun ontwikkeling worden geremd doordat er geen serieus perspectief op "blijven in de wetenschap" is. Tegenwoordig wordt alle financiële risico van een aanstelling niet door de werkgever (de VU) maar door de werknemers (de postdoc op zoek naar een baan) gedragen: alleen als je in het potsierlijke, oneerlijke en contraproductieve grant-aanvraagsysteem scoort en dus een aantal jaar voor je eigen salaris zorgt, mag je blijven, althans zolang als je zelf meegenomen geld duurt. Daarna sta je weer op straat, want owee, wat een risico zou de VU niet lopen als ze een vaste aanstelling had gegeven? Dat is de omgekeerde wereld. Juist voor een grote organisatie als een universiteit is door aggregatie dat risico heel wel te dragen, denk ik, en ik daag u en uw staf uit daarvoor dan ook een financieringssysteem te bedenken dat enerzijds voor de VU financieel verantwoord en hanteerbaar is en anderzijds postdocs bevrijdt van de noodzaak zich gedurende hun aanstelling al weer aan de verwerving van een nieuwe te wijden. Zit voor iedereen een vaste aanstelling er niet in? Echt niet? Bedenk dan in ieder geval een systeem dat elke goed functionerende post-doc langer (nog eens 4 jaar misschien?) mag blijven dan haar of zijn initiële aanstelling. Tijd voor creatief personeelsmanagement! Wat zou ik trots op de VU zijn als wij ons deels wisten te ontworstelen aan het 2e en 3e geldstroomcircus en voor onze postdocs (en AIO's ook, trouwens) een net en effectief personeelsbeleid wisten te ontwerpen! Ik reken op u!

Henk Elffers, emeritus HL afdeling strafrecht en criminologie

Door Esther den Hartog op 01 oktober 2018

Voor mijn werk voor CIS-VU heb ik het voorrecht naar niet-westerse landen te reizen. Hier vertellen universiteiten altijd trots dat een universiteit 3 pilaren heeft: onderzoek, onderwijs en community services. Graag zou ik zien dat de VU ook bewuster deze derde pilaar profileert: onderwijs en onderzoek doen we tenslotte niet als 'doel' op zich maar om meerwaarde te creëren in de samenlevingen waar we deel van zijn. Hoe kunnen wij dat als VU meer laten zien...en hoe kunnen we studenten hierin een rol mee laten spelen? Ik denk hierbij bijv. aan FUTURE-teams die studenten interdisciplinair vraagstukken uit de samenleving op laat lossen. Welke vraagstukken spelen er nationaal en internationaal waarin we creatief mee kunnen denken?

Door Mirjam van Praag op 08 oktober 2018

Hartelijk dank voor je antwoord op mijn vraag in Ad Valvas. Inspirerend om te horen! Ik kan helaas niet alle reacties persoonlijk beantwoorden, maar we bestuderen ze zeer serieus in ons strategieteam om er zoveel mogelijk mee te doen. Nogmaals dank.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.