Popup-Niks-missen-2.png

10 oktober 2017

Zelfstandig studeren of begeleid

Vertel ik studenten welke hoofdstukken ze moeten lezen, geef ik ze voorbereidende opdrachten, is aanwezigheid verplicht? Of doe ik een beroep op hun zelfstandigheid en laat ik ze zelf bepalen wat ze wel en niet doen, en wanneer ze wel en niet aanwezig zijn. Verdeel ik de studiestof over deeltentamens, of organiseer ik één tentamen aan het eind van de periode en moeten studenten zelf plannen? Zeker onder docenten van eerstejaars studenten is dit een lastig dilemma en een eeuwigdurende discussie. Ik en mijn collega’s denken hier ook vaak over na, maar de gulden middenweg blijkt soms lastig.

In Canvas komen alle opdrachten, of eigenlijk überhaupt alles met een deadline, in de Calendar terecht. Studenten zien de Calendar en hun todo-lijst op hun beginscherm en weten zo altijd precies wat er van ze verwacht wordt. In Blackboard zetten we vaak ook de voorbereiding online, maar dat was minder zichtbaar waardoor studenten actief moesten zoeken als ze zich wilden voorbereiden.

 

Willen we ze wel zo veel sturing geven?

In het kader van zelfstandigheid versus begeleiding, neigt die Calendar misschien meer naar begeleid studeren. Hoewel studenten zelf kunnen bepalen of ze zich wel of niet voor een werkgroep voorbereiden, wordt het zó onder hun neus gedrukt dat ze bijna wel moeten. Willen we ze wel zo veel sturing geven? Is dat goed voor de intrinsieke motivatie (voor de kenners: voldoet dit wel aan de Self-determination theory van Deci en Ryan)?

Mijn collega’s en ik gaan hier nog even goed over nadenken. Ondertussen geniet ik er gewoon van dat alle studenten voorbereid naar de werkgroep komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.