22 oktober 2019

'You couldn't make this up'

Het is donderdag, 1 uur ’s middags. Vanwege gedoe met inschrijvingen, of ‘moduledrama’ zoals wij het op de campus noemen, heb ik het eerste hoorcollege van het vak language and the law die dinsdag al gemist. In de studiehandleiding had ik gelezen dat er iedere donderdag een workshop is in het kantoor van de professor. Het werkcollege vindt dus niet plaats in een lokaal, maar in een kantoor! Dat had ik nog nooit meegemaakt.

Na heel lang lopen door het School of the Arts-gebouw, sta ik voor de deur van kantoor 244. Mijn adem trilt een beetje van de zenuwen, ik moet hier een derdejaars vak aan het Department of English volgen, terwijl ik aan de VU alleen in mijn eerste jaar een paar linguïstiekvakken gevolgd heb. Ik haal een keer diep adem en open de deur van het kantoor.

Het geheel doet me ergens denken aan beertje Paddington

Binnen staat een ovale tafel met houten stoelen eromheen en daarachter nog een rij stoelen. Aan de tafel zitten drie Britse meisjes die zich hardop afvragen of iedereen wel in het kantoor zou passen. Ik meng me in hun gesprek, want wat moet je anders als exchangestudent die niemand kent? Na een tijdje komt de professor binnengelopen. “Good day folk.” De man zet zijn hoed af en een kaal hoofd komt tevoorschijn. Zijn dichtgeknoopte lange jas verhult zijn bierbuik niet. Het geheel doet me ergens denken aan beertje Paddington.

Tijdens het college kom ik erachter dat hij Iers is. Tussen de stof door vertelt hij veel persoonlijke verhalen en om de zoveel zinnen zegt hij: “I’m telling you, you couldn’t make this up.” Ik stel me voor dat hij ’s avonds zo ook zijn verhalen in de pub vertelt. In de pauze stelt hij mij en een meisje uit China meteen gerust: “Don’t worry, I’ll make sure to put you in a group with some really smart people.” Deze docent heeft direct mijn zenuwen voor dit vak laten verdwijnen, met zijn vrolijke lach en joviale woorden. En dat terwijl ik zijn accent niet eens altijd goed versta: het hele college lang vroeg ik me af wat hij met “parr” bedoelde, terwijl hij in feite “power” zei.