Popup-Niks-missen-2.png

19 januari 2018

Wil ik nog steeds emigreren naar Italië?

reacties 0

Het lijkt gisteren dat ik de eerste blogpost schreef en het is nauwelijks te bevatten dat dit toch echt mijn laatste blog uit Bologna is. Over enkele dagen vertrek ik naar huis en laat ik het Erasmus-avontuur in Italië voorgoed achter me.

Ik ben ongelofelijk blij dat ik de kans heb aangegrepen om op uitwisseling te gaan en zou het dan ook van harte aan iedereen aanraden te doen. Het was voor mij niet alleen een mogelijkheid om het leven in Italië te ontdekken, te reizen en internationale vrienden te maken, maar ook om mij als persoon te ontwikkelen en veel te leren. Zo woonde ik voor het eerst op mezelf en dat vond ik een fijne ervaring. Los van de vrijheid die dat met zich meebracht, heb ik daardoor ook een groter verantwoordelijkheidsgevoel gekregen. Bovendien ben ik ook best trots op het feit dat ik mijn Engelse taalvaardigheid zo heb verbeterd. Tot enkele maanden geleden sprak ik niet graag Engels – schrijven en lezen ging altijd goed – omdat ik bang was dat ik fouten maakte en ik het idee had dat ik niet om aan te horen was. Maar gezien het feit dat ik met buitenlandse studenten woonde, had ik geen andere keus. Inmiddels ben ik niet meer te stoppen en gaat het Engels mij zo gemakkelijk af!

Als klein kind riep ik altijd dat ik in Italië wilde wonen

Als klein kind riep ik altijd al dat ik in Italië wilde wonen. Ik had een geromantiseerd beeld in mijn hoofd – het Italië van de vakanties – en heb dat lang vastgehouden. Een uitwisselingsperiode was voor mij de manier om uit te vinden of ik mijzelf ook echt op een dag definitief naar Italië zou zien verhuizen. Na deze vier maanden kan ik zeggen dat ik dat niet zie gebeuren in de toekomst. Het land is prachtig, de sfeer is geweldig, op het eten raak je nooit uitgekeken en de mensen zijn relaxter, maar toch hou ik het graag bij vakanties of familiebezoekjes. Voorzieningen als werkgelegenheid, gezondheidszorg en onderwijs zijn in Nederland vele malen beter en heb ik door deze ervaring ook beter leren waarderen. Het weer zit dan wel niet altijd mee, maar dat neem ik dan maar voor lief.

Het wordt tijd om mijn koffers te pakken en de komende dagen te genieten van alle ‘laatste keren’ in Bologna. Het zal zeker niet de laatste keer worden dat ik hier ben, want ik kan niet wachten om hier weer voor een fijne vakantie terug te komen. Voor nu ga ik niet alleen weg met een hele hoop spullen, maar vooral met veel herinneringen aan prachtige momenten en plekken die ik voor altijd zal koesteren.

Arrivederci Bologna!

{ Lees de 0  reacties}

hits 13

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.