Popup-Niks-missen-2.png

22 maart 2022

Wij zijn er voor al je vragen en problemen

Welkom op onze nieuwe blog. Elke maand gaan student-medewerkers schrijven over hun ervaringen bij het grootste door studenten geleide project van onze universiteit: het Student Wellbeing Point (SWP).

Het begon vorig jaar als een wanhopig pleidooi van de universitaire studentenraad voor meer samenhang en draagvlak voor het welzijn van studenten. Deze oproep is uitgegroeid tot een volwaardig project. Het SWP heeft sinds november een heel gezellige en centrale locatie naast de Studentenbalie.
Direct naast de kantoren van andere diensten voor studentenwelzijn, zoals de studentenpsychologen, kun je ook met een van ons in een privékamer spreken. Met een pool van student-medewerkers, van wie de helft internationaal is, zijn we niet alleen volledig tweetalig, maar is er ook altijd een student aanwezig die zich kan inleven in jouw situatie.

Hoewel onze pilot meteen te maken kreeg met de beperkende coronamaatregelen is het SWP er altijd in geslaagd om elke weekdag (fysiek of digitaal) open te blijven van 10 tot 16 uur. Tot nu toe hebben de zogeheten Point Peers al meer dan 200 studenten kunnen helpen die de fysieke locatie hebben bezocht of digitaal contact hebben opgenomen. In de komende blogs lees je dus over de persoonlijke ervaringen van deze empathische student-medewerkers. Zij geven jou zicht op de vragen en klachten van studenten en schrijven over hun tips, verwijzingen en oplossingen.

Als aftrap stelt een van de belangrijkste sleutelfiguren van ons projectteam zichzelf voor:

Mijn naam is Frieda Schaufeli, ik ben Student Wellbeing Officer. Deze functie is begin 2021 in het leven geroepen omdat de problematiek rondom studentenwelzijn om een structurele aanpak vroeg. De coronacrisis maakte de problemen van studenten namelijk steeds groter en zichtbaarder.

Het afgelopen jaar ben ik daarom, samen met collega’s van diverse afdelingen, aan de slag gegaan om studentenwelzijn meer op de kaart te zetten. Zo hebben we onder meer een VU-concept-visie opgesteld. Die draagt uit dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen om studentenwelzijn te bevorderen. Ook hechten we belang aan het te allen tijde waarborgen van veiligheid, inclusiviteit en verbondenheid. Zo willen we uiteindelijk de bewustwording rondom welzijn vergroten en geestelijke gezondheidsproblemen makkelijker bespreekbaar maken. We willen ons richten op het versterken van de mentale weerbaarheid en de persoonlijke ontwikkeling van studenten.
Tevens hebben we gewerkt aan uitbreiding en verbetering van de informatie vanuit de VU over studentenwelzijn. Zo hebben we in november de eerste VU Health & Wellbeing Week georganiseerd.

Last but not least was ik dus betrokken bij het opzetten van het Student Wellbeing Point. Vanaf het moment dat de universitaire studentenraad dit plan voorlegde, was ik hier ontzettend enthousiast over en de studenten die het hebben opgericht, zijn heel gedreven en professioneel. Ik heb alle vertrouwen hierin.

Het SWP wordt woensdag 23 maart om 15 uur officieel geopend in Agora-1, VU-hoofdgebouw. Meer informatie en alle updates vind je hier.

Freida Schaufeli

Frieda Schaufeli
Student Wellbeing Officer

Foto: Yvonne Compier

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.