23 oktober 2017

Werk mee aan jouw universiteit

Er was eens een student (m/v), een student met een visie. Hij had grote ideeën om zijn universiteit te verbeteren met zijn revolutionaire ideeën. ’s Avonds in de kroeg op de achterkant van een viltje schetst hij een plan. Hij spart nog eens met een paar vrienden over hoe het nog beter kan en voor hij het weet heeft hij een heuse businesscase. Maar hoe gaat hij dan te werk om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen?

Ik heb dit proces met enige regelmaat om mij heen zien voltrekken en steeds weer zie ik het ergens stuklopen. Er worden dingen gezegd als: dat komt toch nooit van de grond, daar heb ik geen tijd en geld voor en ze gaan me sowieso niet serieus nemen. En juist voor mensen die iets willen is er nu een platform: het Studentenforum.

Dat forum bestaat sinds januari 2017 en is speciaal opgericht voor studenten die willen meedenken over de campus. Het heeft verschillende werkgroepen, zoals een groep die zich inzet voor een Studentencafé en een groep die een Studentenfestival wil organiseren. Wanneer de werkgroepen een plan hebben uitgewerkt, stappen ze naar het college van bestuur en dat kan dan groen licht geven voor de realisatie ervan.

'Zie je dat café? Dat heb ík opgericht!'

Je hoeft bij het Studentenforum dus niet per se aan te komen met een volledig uitgewerkt plan van wat je wilt doen en hoe je dat gaat bereiken. Het is juist de bedoeling om met alle leden van het Studentenforum na te denken over de wildste en meest absurde ideeën. Uit die ideeën kiezen wij enkele om concreet uit te werken.

Op een gegeven moment hadden we het over een vijf meter hoge fontein die als een Griffioen water kon spuwen in een bassin waar we ’s winters zouden kunnen schaatsen en in de zomer pootjebaden. Dat idee hebben we maar weer aan de kant geschoven.

Kortom, dit is een kans voor elke VU-student om zijn stempel op zijn universiteit te drukken en iets achter te laten. Een kans om over tien jaar terug te kijken en te denken: dat hebben we toch maar even mooi gedaan. Een kans om over de campus te slenteren en naar jouw café te wijzen en te zeggen: “Zie je dat café? Dat heb ík opgericht!”

IRIS VAN ESSEN, raadslid 17/18