Popup-Niks-missen-2.png

25 mei 2022

Weekendstress

Bart is enthousiast om medestudenten te ondersteunen bij het prioriteren van hun mentale welzijn. Tijdens de pandemie realiseerde hij zich pas hoe lang hij zijn eigen geestelijke welzijn had verwaarloosd. Zijn bewustwording van de constante uitdaging om je eigen welzijn op de eerste plaats te zetten, helpt hem om zich in te leven en zich te verbinden met medestudenten.

Het is vrijdagmiddag, bijna weekend: veel studenten kijken hier elke week weer naar uit. Maar er is ook een groep studenten die er de hele week tegenopziet, tegen die eenzame, lange, saaie en moeilijke zaterdag en zondag. Het vooruitzicht op het weekend kan voor hen aanleiding zijn om vlak ervoor hulp te zoeken. Toch is een last-minute-afspraak met de psycholoog of decaan net voor het weekend niet haalbaar.
Dit maakt onze vrijdagmiddagshift extra belangrijk en waardevol. Tijdens deze shift ontmoet ik een student die kampt met financiële, emotionele en familiegerelateerde problemen. Ik zorg ervoor dat de student zich welkom, comfortabel en gehoord voelt, maar ben overweldigd door de omvang en intensiteit van haar problemen. Tegelijkertijd ben ik voor haar opgelucht dat zij ons heeft gevonden. Ik probeer dus alles op alles te zetten om haar hoe dan ook te helpen. Ik zou zo graag alle problemen willen kunnen oplossen, maar dit ligt buiten mijn macht.

Het doel van de SWP-student-medewerkers, de zogeheten Point Peers, is om studenten te helpen door naar hen te luisteren, hun emoties te valideren en handvatten te bieden om vervolgstappen te nemen. Desalniettemin beschouwt de student in kwestie het Student Wellbeing Point wel degelijk als een laatste redmiddel voor haar problemen.
Maar Point Peers kunnen helaas weinig concrete oplossingen bieden op zo’n korte termijn, helemaal niet wanneer studenten zich vlak voor het weekend melden. Wacht daarom niet te lang als je niet lekker in je vel zit, wij staan van maandag tot en met vrijdag voor je klaar van 10 tot 16 uur.

Mocht het je niet lukken om doordeweeks langs te komen, neem dan contact op met De Luisterlijn. Die staat 24/7 voor jou klaar, zowel online als telefonisch.

Tip: Voel je vooral niet bezwaard om bij vrienden en familie aan te geven wanneer je ergens mee zit. Hoe lastig je het ook vindt om hulp te vragen, besef dat je vrienden en familie je met alle liefde aanhoren en bijstaan, helemaal in tijden waarin jij het het meest nodig hebt.

Bart wilde om persoonlijke redenen geen vermelding van zijn achternaam.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.