Popup-Niks-missen-2.png

06 december 2021 reacties 1

Waarom er zoveel mooie vrouwen in Utrecht zijn

Dido_Utrecht

Je ziet het zodra je de ontvangstruimte van Utrecht Centraal betreedt. Misschien schrik je er zelfs een beetje van. Ze lopen in slagorde over de tegels van het perron. Ze hebben gitaren op hun rug of dure tassen aan hun armen. Sommigen dragen earpods, waardoor het lijkt alsof ze tegen zichzelf praten wanneer ze aan het bellen zijn. Ze zijn met veel. Elke keer verbaas ik mij over de hoeveelheid mooie vrouwen in Utrecht.

Ligt er soms een magneet onder de Domtoren?

Je kijkt je ogen uit wanneer je door het centrum wandelt. Er moet hier wel iets bovennatuurlijks aan de hand zijn, toch?
Vandaag ben ik in Utrecht op bezoek bij vrienden die ik al een tijdje niet heb gezien. Ze wonen in de buurt van een moskee en zijn wat je in de volksmond ‘debielen’ noemt. In de keuken hebben ze een jaar geleden twee ingelijste boetes voor openbaar dronkenschap aan de muur gehangen als een soort jachttrofeeën. Het was een heel plechtige ceremonie. Er werd zelfs gespeecht.
Nu drinken we gelukkig koffie. Ik begin aarzelend te vertellen over mijn observatie van die middag. Ik ben even bang dat ik iets heel geks zeg, maar ze reageren enthousiast, alsof ik de eerste mens ben die een nieuw continent ontdekt.
“Ja toch!?” roept de een.
“Ik dacht dat ik de enige was!” zegt de ander.

De ontdekking leidt alleen maar tot meer vragen. Wat stroomt er hier dan in godsnaam door de waterleidingen? Ligt er soms een magneet onder de Domtoren? Is het omdat Utrecht exact in het midden van Nederland ligt en de dames, als het ware, in een draaikolk naar de stad drijven? We komen er niet uit. Dan zie ik op mijn telefoon dat ik over een uur op de VU moet zijn.

Ik kom iets te laat bij een werkgroep over narratologie. Ik ga zitten en probeer op te letten, maar ik blijf aan Utrecht denken. Het lijkt me wel een onderwerp voor een stukje - er overkomt mij niet veel meer tegenwoordig - en ik klap mijn laptop open om alvast een begin te maken. Wanneer ik er in de pauze over begin bij mijn medestudenten valt een meisje me in de rede. Ze zegt dat het geen wonder is dat er zoveel mooie vrouwen in Utrecht zijn.
“Hoezo dan?” vraag ik.
“Statistiek.”

Statistiek. Ik ben geen fan. Sommige nachten schrik ik nog steeds wakker door mijn terugkerende nachtmerrie over een mislukt SPSS-tentamen. Statistiek wil in mijn ervaring altijd alle verwondering uit het leven slaan met keiharde feiten en het lichaam achterlaten op een verlaten straathoek. Zo ook deze keer.
“Een kwart van de inwoners in Utrecht is twintiger”, legt ze uit. “En van die groep is zeventig procent vrouw. Je hebt gewoon meer kans om ze tegen te komen.”

De wereld is soms saaier dan je denkt.

ILLUSTRATIE: DIDO DRACHMAN

 

{ Lees de 1  reacties}

Door Eddie Brendel op 07 december 2021
De term 'dames' mag niet meer worden gebruikt van de geradicaliseerde woke-brigade omdat "die van oudsher gebruikt wordt om vrouwen op hun rechtmatige, onderdanige plaats te houden". Je vrienden omschrijven als ‘debielen’ is zeer stigmatiserend voor mensen met een verstandelijke beperking en juichen over veel mooie vrouwen in Utrecht is natuurlijk ordinair seksisme. Als jou volgende column weer zo kwetsend is zal je worden gecanceld, Thijs. ;)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.