Popup-Niks-missen-2.png

13 januari 2020

Waargebeurd

“Ja maar is het dan echt gebeurd?” Mijn collega kijkt me een beetje samenzweerderig aan. Alsof ik best mag zeggen dat ik het eigenlijk verzonnen heb. “Ja, alles wat in die column staat, is echt gebeurd. Sterker nog, die mevrouw in de rij van de Aldi was in het echt nog veel gemener tegen de Marokkaanse kassamedewerker. Dat heb ik er maar uit gelaten.” Ik weet niet wat me meer irriteert. De suggestie dat ik voorvallen zou verzinnen of dat het bestaan van dergelijke voorvallen zo ongeloofwaardig is. “Jeetje”, zegt mijn collega. “Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.”

Deze korte uitwisseling zet me aan het denken. Ik hoor en zie namelijk heel geregeld voorbeelden van uitsluiting en discriminatie om me heen. En lang niet altijd gericht tot mij. Ben ik daar dan te alert op? Of te gevoelig voor? Zoals wanneer, als je zelf net nieuwe schoenen hebt, je bij iedereen ineens op de schoenen let? Tijdens een workshop diversiteit en inclusie zei een deelnemer laatst dat het vroeger ook gewoon niet zo’n issue was, diversiteit. Nu lag er zoveel nadruk op, dus dan was het automatisch een heel ding. “Je moet er gewoon niet zo mee bezig zijn met studenten”, zei ze, “dan gaat het vaak vanzelf goed.”

Misschien gaat het inderdaad niet altijd meteen fout als we er ‘geen issue van maken’. Niet meteen merkbaar, tenminste. Studenten die zich tijdens de studie niet thuis voelen, die niet het gevoel hebben dat hun perspectief er mag zijn, die uitvallen; dat kan allemaal vrij geruisloos gaan.

Maar zouden we genoegen moeten nemen met dat het niet altijd fout gaat? Of zouden we meer moeten willen? Zouden we niet moeten streven naar studenten die binnen diverse groepen bereid zijn hun eigen referentiekaders te verkennen? Die door actief op zoek te gaan naar wat de ander beweegt, hun eigen leerproces verrijken?

Terugkijkend op het gesprek met mijn collega had ik mijn irritatie die ik op dat moment voelde even opzij willen zetten. Ik had willen vragen waar de twijfel of mijn verhaal wel echt gebeurd was, vandaan kwam. Misschien hadden we dan beiden iets geleerd.

{ Lees de 0  reacties}