Popup-Niks-missen-2.png

01 februari 2021

VU, versterk onze community

Hoe komen we deze lockdown door? Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De één slaapt aan één stuk door, de ander wil juist veel buiten zijn en met vrienden afspreken. Ik ben iemand die zich terugtrekt in zijn eigen schulp. Wat mij terugbrengt naar de realiteit zijn de random videocalls van studiegenoten die vragen hoe het met me gaat. Die geven me echt frisse energie, onderschat dat niet!

Het is de community die je door deze crisis heen helpt. Als we iets mogen leren van deze pandemie is dat de cruciale rol van een community. Helaas beseft de VU dat niet genoeg. Ze kan er op z’n minst nog aan werken.

Een community feeling brengt studenten echt dichter bij elkaar. Door corona voelt ruim 52 procent zich eenzamer en is ruim 44 procent somberder, dat blijkt uit onderzoek van Caring Universities. Ik denk dat deze percentages zullen dalen naarmate de community sterker wordt.
Filosoof Toske Andreoli, schrijver van artikelen als ‘Studiestress is echt niet normaal’ en van het boek De mooiste tijd van je leven? benadrukt het belang van de rol van universiteiten bij het studentenwelzijn.

De VU kan bijvoorbeeld werken aan een persoonlijkere omgeving die een hoop problemen kan voorkomen of verzachten

Als het slecht gaat met ons, heeft de VU niet alleen nuttige en heilzame cursussen in de aanbieding, maar kunnen we ook bij psychologen en studieadviseurs terecht. Dat is allemaal handelen achteraf, de universiteit kan ook preventief te werk gaan. Door bijvoorbeeld te werken aan een persoonlijkere omgeving die een hoop problemen kan voorkomen of verzachten.

Een warme omgeving waarin je ook jezelf kunt ontwikkelen, klinkt ideaal. De VU biedt al activiteiten aan in cultuurcentrum Griffioen. Maar voor sommigen ligt daar de drempel te hoog, dit komt onder meer door de eigen bijdrage. Deelname zou gratis moeten zijn. Want studenten hebben het echt niet breed, helemaal nu velen geen bijbaan meer hebben door de pandemie.

Wil de VU het opbouwen van een community stimuleren, dan zou de Griffioen dus geen eigen bijdrage moeten vragen. Hoe mooi is het wanneer je studenten van diverse faculteiten met dezelfde interesses met elkaar verbindt en clubjes opricht die samen groeien en bloeien. Ik zie de clubjes al zo voor me: een crypto-, schilder-, teken-, boeken- en kookclub en nog veel meer. Zo’n club versterkt niet alleen het gevoel van community, het is ook gewoon hartstikke leuk!

Gelukkigere studenten, wie wordt daar nou ongelukkig van? Misschien de werkloze psychologen.

Universiteiten moeten meer focussen op community. Ze moeten nadenken hoe ze die kunnen versterken, want verbinding – op welke manier dan ook - verbetert het welzijn van studenten. Een sterke community voorkomt ook uitval. En draagt dus uiteindelijk bij aan het behalen van je diploma.

Ook na corona mogen wij het belang van een community absoluut niet vergeten. Studenten die zich verbonden voelen met elkaar en met de VU hebben ook meer plezier in hun studie.
Ik zie jullie hopelijk snel in mijn persoonlijke favoriet: de crypto-club!

AISHA MALIK
algemeen raadslid
a.malik.usr@vu.nl

Aisha Malik USR

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.