Popup-Niks-missen-2.png

27 oktober 2016

Voltijdbestuurders bestaan, erken ze ook!

We leven in een wereld waarin er steeds meer van ons verwacht wordt. De lat ligt hoog. En dat in een tijd waarin de student minder financiële ondersteuning krijgt. Zo snel mogelijk je studie afronden, lijkt zo’n slecht idee nog niet. Dit is jammer! Er valt zo veel meer uit je studententijd te halen. Zo behoort een bestuursjaar bij een vereniging tot een van de mogelijkheden. Naast het feit dat je jezelf ontwikkelt, is het een eer om een grote bijdrage te leveren aan de universiteit. Dat klinkt een beetje gek, maar studieverenigingen hebben een enorme toegevoegde waarde en daar mag je als student-bestuurder best trots op zijn. Verenigingen zorgen voor een warm welkom voor kersverse studenten. Zij bieden de mogelijkheid om sociale contacten te leggen en je kunt er met al je vragen terecht. Daarnaast bieden verenigingen de kans om jezelf te ontwikkelen door in een commissie te gaan en soms zijn ze ook nog betrokken bij het onderwijs. Als studenten zien wij al deze pluspunten, maar stimuleert en ondersteunt de VU dit ook?

Ik vind dat de VU student-bestuurders onvoldoende faciliteert. Op de VU worden voltijdbestuurders niet erkend. Ik vind dat zeer kwalijk. Er zijn namelijk studenten die meer dan zestig uur per week besteden aan het besturen van hun vereniging. Het niet erkennen van voltijdbestuurders doet af aan hun inzet en input.

Er zijn studenten die meer dan zestig uur per week besteden aan het besturen van hun vereniging

Vanaf 1 januari 2017 gaat het wetsartikel Collegegeldvrij besturen in. Dit nieuwe wetsartikel maakt het mogelijk dat voltijd student-bestuurders geen collegegeld hoeven te betalen, mits zij ook geen onderwijs volgen. Je behoudt dan wel de status ‘student’ waardoor je onder andere kunt blijven lenen bij DUO, gebruik kunt blijven maken van je studentenreisproduct en je studentenwoning. Iedere universiteit mag zelf bepalen of zij dit wil doorvoeren. Collegegeldvrij besturen lijkt een mooie stimulans, maar stelt ook twee lastige voorwaarden. Allereerst het feit dat de student geen onderwijs mag volgen. De student die slechts een aantal vakken wil volgen, wordt uitgesloten van deze regeling. Spreek je dan nog van zelfontwikkeling ‘naast’ je studie? Daarnaast spreken ze over voltijdbestuurders, die door de VU dus niet worden erkend.

De USR ziet graag dat de VU student-bestuurders en andere manieren van zelfontwikkeling meer stimuleert. Dat begint bij het erkennen van voltijdbestuurders. Daarnaast zijn wij met de universiteit in gesprek over collegegeldvrij besturen. Hiermee hopen wij een stap te zetten naar meer zelfontwikkeling van studenten en een goede ondersteuning daarvan door de VU.

Lobke Min
coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]