22 maart 2019

Volg het VU-nieuws beter

“De VU heeft geen start-ups.” “De VU is niet maatschappelijk betrokken.’’ Dit zijn uitspraken van VU-studenten die mij pijn doen. Als lid van de universitaire studentenraad ben ik meer dan een ‘normale student’ op de hoogte van wat er op de VU gebeurt. Zo weet ik bijvoorbeeld dat de VU wél start-ups faciliteert en ik ken mensen die daar werken. Ook weet ik dat onze universiteit zich juist profileert met haar maatschappelijke karakter, door onder meer programma’s als A Broader Mind en haar nieuwe bachelor law in society.

Doordat ik weet wat er allemaal op de VU gebeurt en gaat gebeuren, ben ik ook zo trots hier te mogen studeren en in de medezeggenschap te zitten van deze universiteit.

Ik heb het idee dat maar weinig studenten zo’n gevoel van trots of enthousiasme ervaren wanneer ze aan hun vrienden vertellen dat ze aan de VU studeren. Natuurlijk is niet alles wat hier gebeurt geweldig. Zo is er ook een periode geweest waarin het hard nodig was om het onderwijs te verbeteren.

Maar negatieve gebeurtenissen worden altijd sneller massaal opgepakt door de pers dan de positieve. Kijk maar naar de berichtgeving over de recente afschaffing van de afstudeerrichting Nederlands bij de bachelor literatuur & samenleving. Daarentegen sprong de pers geen gat in de lucht toen de VU de nieuwe inspirerende bachelor law in society bekendmaakte. Ik denk dat mede daarom VU-studenten minder trots zijn op de VU. De gemiddelde student kijkt helaas niet vaak op de website van Advalvas en de VU, en is niet goed op de hoogte van alle positieve ontwikkelingen.

Ik hoop dat de samenvoeging van www.vu.nl en VUnet tot één geïntegreerde website dit verandert. Ik zou graag willen zien dat studenten geïnspireerd raken door het onderzoek  in hun vakgebied. Het liefst zou ik ook willen dat ze op de hoogte zijn van de VU-brede projecten en grote doorbraken in andere vakgebieden, maar wellicht is dit te veel gevraagd.

Wanneer studenten enthousiast zijn over wat er op de VU gebeurt, kunnen we ook beter werken aan het creëren van een hechte gemeenschap, waar mensen tijdens en na hun studietijd veel uit kunnen halen.

Cécile Baartman, penningmeester
c.baartman@studentenraadvu.nl