26 april 2019

Verantwoordelijke elite

De VU staat op de 16de plaats van Times University Impact Ranking. Dit is fantastisch nieuws. Deze internationale ranking baseert zich op sustainable development goals. Denk aan onze acties voor een beter klimaat, gendergelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs. Het is iets om trots op te zijn en het geeft me verder stof tot nadenken. Wat voor universiteit willen wij eigenlijk zijn?

Onze raad is betrokken bij het opstellen van het nieuwe instellingsplan. Daarin legt de VU haar visie en ambitie voor de komende vijf jaar vast. Er spelen thema’s als internationalisering, de campus, maar ook de flexibiliteit en slagkracht van de organisatie zelf. Voor mij komt dit neer op diezelfde vraag: wat voor universiteit willen wij eigenlijk zijn? Er zijn mensen die de universiteit als opleidings- en onderzoeksinstituut zien. Een plek waar je je niet bezig hoeft te houden met maatschappelijke vraagstukken en je studenten daar ook helemaal niet mee lastig moet vallen. Ik vind dat de universiteit haar studenten moet vormen tot kritische burgers, en hen moet uitdagen om hun mening te vormen en om analytisch te leren denken. En zoals de VU altijd zo mooi zegt: verder te kijken. Maar waarom vind ik dit nou zo belangrijk?

Onze economie- en rechtenstudenten steken over een aantal jaar misschien de De Boelelaan over naar de bunkers op de Zuidas. Wil de maatschappij daar bankdirecteuren die zichzelf enorme bonussen uitkeren, zonder enig besef voor de maatschappelijke gevolgen? Of artificial-intelligence-ontwikkelaars die software maken zonder ethiek mee te nemen in hun ontwikkelingen? Uiteindelijk wordt hier de elite van de toekomst gevormd. De culturele, economische  én intellectuele elite. Alles komt hier samen en dat biedt ons een unieke kans.

Helaas ontstaat er in onze maatschappij een steeds grotere kloof tussen ‘zij die erbij horen’ en ‘zij die er níét bij horen’. Als het de universiteit al niet lukt een omgeving te creëren waar mensen maatschappelijk betrokken zijn en nadenken over oplossingen door over hun eigen grenzen heen te stappen, hoe kunnen we dan verwachten dat dit ons ooit lukt als maatschappij?

De universiteit mag de antwoorden op dit soort maatschappelijke vraagstukken beslist niet gaan invullen voor studenten, maar ik zie het zeker als haar taak om ons aan te sporen om zelfbewust tot eigen conclusies te komen. Gelukkig zijn er al bewegingen in de goede richting, zoals het onderwijsprogramma A Broader Mind. Maar het kan altijd meer en beter.

Ik ben daarom erg blij dat onze raad kan meepraten over het instellingsplan 2020-2025. Laten we de keuze maken om die maatschappelijke universiteit te zijn. Niet wijzen met een opgeheven vinger, maar het onderwijzen van de benodigde vaardigheden voor een verantwoordelijke elite van de toekomst.

PIM KELDERS, algemeen raadslid
Pim Kelders USR