25 januari 2017

Veiligheid boven alles

Afgelopen week las ik dat er een ongelukkig incident was voorgevallen op campus Uilenstede. Dit leidde tot talloze reacties op de desbetreffende Facebookpagina, die vooral gingen over intercomsystemen, camera’s en surveillanten. Vooral internationale studenten bleken geschokt te zijn, en voelden zich daarom minder veilig op de campus.

Dit zette me aan het denken. Zelf ben ik namelijk óók een internationale student die op een campus in een ander land woont. Hoe veilig is de campus hier in Sheffield eigenlijk? De hoofdingang van mijn gebouw zit soms wel op slot, maar soms ook niet. Geen idee waarom, maar er zit totaal geen regelmaat in de keren dat je wél opeens je pasje moet scannen. Nu heb ik wel mazzel dat ik met slechts 42 studenten in één gebouw woon. De meeste ken je wel van gezicht, en indringers vallen daarom ook sneller op. Bovendien staat er een gigantische poort voor de ingang van de campus, waar met koeienletters op staat aangegeven dat je tussen 10 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends alleen de poort door kunt met je studentenkaart.  Naar mijn ervaring klopt ook dit helemaal niet. Als ik na een avondje uit thuiskom, kan ik zo de campus oplopen.

Als je zo dronken bent dat je niet meer kunt lopen, zorgt de chauffeur nog dat je veilig binnenkomt

Over avondjes uit gesproken: in dit geval is de veiligheid wél wat betrouwbaarder. Er worden regelmatig feesten gegeven in de Student’s Union, waarvandaan het ongeveer een half uurtje lopen is. Overdag prima te doen, ’s nachts toch wat minder prettig. Daarom heeft onze universiteit, speciaal voor meiden, de Women’s Minibus opgericht. Dit busje rijdt tijdens de reguliere stapavonden elk uur. Voor 1,50 word je letterlijk voor je deur afgezet, en je hoeft dus niet alleen naar huis te lopen. Bovendien is het altijd lekker druk en gezellig in zo’n busje vol met meiden. De chauffeur, die dan toevallig wél van het mannelijke geslacht is, rijdt letterlijk van adres naar adres en zet iedereen keurig af.

Nog even wat extra credits voor de chauffeur: zelfs als je zo dronken bent dat je niet meer kunt lopen, loopt hij je letterlijk naar je voordeur toe en zorgt hij ervoor dat je binnen staat. Zelf heb ik het gelukkig nooit zover laten komen, maar gisteravond was dat wel het geval bij een meisje.  Het maakt dus niet uit wat je toestand is en waar je woont: je bent gegarandeerd van een veilige thuiskomst. En dat voor ruim een pond. Misschien een idee voor de campussen in Nederland?