Popup-Niks-missen-2.png

19 april 2017

Twee keer thuiskomen in één week

Alle metingen zijn verricht, ik spreek een klein woordje Mandarijn en ik heb het precies zo geregeld dat mijn visum nog een maand geldig is. Dan moet ik natuurlijk ook meer zien dan alleen Shanghai. Daarom reisde ik nog een maand door het zuiden van China. Tijdens het reizen merkte ik pas hoe groot en divers China is. Het is niet één land, maar verschillende provincies, en binnen die provincies zijn er weer allerlei verschillende bevolkingsgroepen.

Chineze bruid op een vlot op een rivier

Straat in een Chinees dorp

Na mijn maand reizen door China voelde het aankomen in Shanghai oprecht als thuiskomen. Ik ben daar helemaal gewend geraakt. Aan de drukte in de metro, het uit eten gaan met vrienden en collega’s, het kleine appartementje, dat na al die maanden zo vertrouwd voelt. Het meest voelde ik me thuis door de mensen die daar altijd voor mij klaar stonden. Maar toen ik wist dat het einde naderde, begon ik ook telkens meer naar mijn andere thuis te verlangen, het fijne Nederland. Na de laatste vijf dagen in Shanghai zat het avontuur erop en vlogen studiegenoot Thom en ik terug. Zo kwam ik in één week twee keer thuis.

Ik pak vaak spullen nog met twee handen aan

Het gevoel dat ik heb nu ik weer in Nederland ben, is lastig te beschrijven. Het is soms alsof ik nog in een soort droom zit. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan, omdat sommige contacten weer zo fijn en vanzelfsprekend zijn. Ook besef ik dat ik toch wel met een andere cultuur ben meegegaan. Ik zeg af en toe nog xiexie (dankjewel in het Chinees), pak vaak spullen nog met twee handen aan en mijn telefoonrekening is omhooggeschoten, omdat alle apps niet meer zijn geblokkeerd.

Nu ik weer door Amsterdam fiets en op de VU rondloop, stap ik soms uit die droom en maak een praatje met alle vriendelijke mensen die ik om mij heen heb. In het begin was het nog onwennig om weer bekenden tegen te komen, omdat ik in Shanghai nooit iemand zo plotseling op straat tegenkwam. Het is mooi om te beseffen dat ik nu ook die vrienden en collega’s in Shanghai heb en dat ik veel over de Chinese cultuur heb mogen leren. Ik ga zeker nog een keer terug!

Mocht je naar aanleiding van dit blog vragen hebben over Shanghai of over studeren in het buitenland dan kun je altijd een mail sturen naar bartvantrigt@live.nl. Ik vertel graag mijn ervaringen!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.