12 november 2019

Tussen de bosbranden in Sydney

Ik zit al de hele dag in de bibliotheek van mijn gebouw en ik heb eigenlijk nog niet naar buiten gekeken. Rond drie uur is het tijd om eindelijk overeind te komen voor een kop koffie. De koffie van onze lokale EzyMart is crap dus ik loop naar de 7Eleven 300 meter verderop, een wandelingetje kan geen kwaad denk ik maar zo.

Als ik even later met mijn cappuccino het zebrapad oversteek terug naar de bieb vraag ik mij af waarom ik hete koffie heb genomen op een dag als deze. Het is dik 36 graden en de forse wind koelt bijna niet. Het zweet breekt je eigenlijk al uit bij de eerste stap die je zet, laat staan na een wandeling van 600 meter.

Ik ga naar het dak van het gebouw om te genieten van mijn koffie en even te relaxen. Als ik op het dak aankom, zie ik dat alle gebouwen om mij heen verscholen liggen achter een dikke grijze mist. Gisteren hebben we allemaal een waarschuwing ontvangen dat vandaag een heftige dag zou worden door de bosbranden. Hitte, harde wind en een tekort aan bluswater zouden de ultieme combinatie voor chaos zijn. Ik had niet verwacht dat het zo erg zou zijn.

Als ik weer terug naar binnen loop, krijg ik een appje van een vriendin die momenteel rondreist in Australië. ‘Hi Faab, hoe gaat het bij jou? Hopelijk studeer je niet aan de Macquarie University...' Snel check ik het laatste nieuws: ‘Macquarie University evacuated.’ Terwijl ik aan het studeren was is het vuur kennelijk razendsnel nog dichterbij gekomen. Hemelsbreed is het zo’n 24 kilometer van ons vandaan en het heeft de wijken van Noord-Sydney dus al bereikt.

Ik app terug: ‘Hi, alles goed hier! Nee, ik studeer niet aan de Macquarie University, maar aan de University of Sydney, no worries. Hoe gaat het met jou?’ Binnen enkele seconden krijg ik een berichtje: ‘Ja hier gaat het goed, we hebben een ontzettend leuke vakantie! Alleen, we zitten trapped op een camping in Coffs Harbour omdat het vuur de stad omringt. Twee kilometer van ons vandaan worden de huizen opgeslokt door het vuur. We hebben al een vluchttas ingepakt zodat we naar het strand kunnen mocht het vuur tot aan de camping komen.’ ‘Holy moly’, app ik terug.

Het blijkt echt goed mis te zijn in de omliggende steden. Hier in het centrum van Sydney hebben we gelukkig alleen nog maar last van de vervuilde lucht en het slechte zicht. Hopelijk blijft het daarbij. Toch wel bijzondere tijden met al dat natuurgeweld om ons heen.

Maar goed, ook ik moet over tot de orde van de dag, tentamens. Afdalend naar de bibliotheek (in de kelder) doe ik nog even een schietgebedje. Hopelijk loopt het hier voor ons allemaal af met een sisser.