Popup-Niks-missen-2.png

15 mei 2020 reacties 2

Treinschaamte

Ik ben opnieuw uit huis gegaan. Ik twijfelde tot het laatste moment. Ik wilde mijn leven zoals ik het kende terug, maar ik wilde ook geen risico’s nemen. Uiteindelijk besloot ik toch dat het tijd werd om weer terug te gaan naar mijn studentenkamer in Amsterdam. Ik dacht dat ik wel gewoon de trein kon nemen, want alles wat ik mee terug nam paste in een koffer.

Op de ochtend van vertrek sta ik, na afscheid van mijn familie te hebben genomen, op het kleinste station van Nederland. Midden in een woonwijk en een paar kilometer verderop staan koeien in het weiland. Ik draag mijn zelfgemaakte mondkapje, want je kan maar beter eerder dan later beginnen met de nieuwe mondkapjeswetgeving. Maar ik ben de enige op het perron met een mondkapje. Links en rechts zie ik mensen naar me staren. Ik merk op dat de mensen met een grotere boog om mij heen lopen dan bij anderen. Het is niet normaal om een mondkapje te dragen, al helemaal niet op deze plek. Ik voel schaamte opkomen. Zou ik wel een mondkapje moeten dragen? Straks denken ze dat ik ziek ben. Ik voel me een melaatse en ik denk aan het middeleeuwse beeld van leprozen die met een bel aankondigden dat zij eraan kwamen.

Zou ik wel een mondkapje moeten dragen? Straks denken ze dat ik ziek ben

In de trein is het stil, de reizigers kijken schichtig om zich heen en wijken uit voor elkaar. Met angstige blikken laat iedereen elkaar voorgaan. “Na u!” “Nee na ú!” Bij elk nieuw station wordt opgeroepen waar we zijn en bij de grotere stations krijgen we als extraatje treinschaamte opgedrongen. “Station Sloterrrdijk! Denkt u eraan om anderrrhalfmeter afstand te houden voor uw eigen veiligheid en dat van anderen. En het is de bedoeling dat u alleen de trein neemt als het hoogstnoodzakelijk is. Als dat niet het geval is, blijf dan volgende keer gewoon thuis.”

Tja, is mijn reis hoogstnoodzakelijk? Ik had ook de auto kunnen nemen. Samen met mijn medereizigers schaam ik me voor mijn aanwezigheid. Ik ben blij als ik kan uitstappen.

{ Lees de 2  reacties}

Door TrudivanderVee… op 15 mei 2020

YESSS...Weer een uitstekende, scherpe observatie van de huidige maarschappij... Heel erg knap van deze auteur om op deze leeftijd al zo objectief naar zichzelf en haar eigen leefsituatie te kunnen kijken en deze zo puur te kunnen beschrijven....

Door Willemien Schroot op 17 mei 2020

Prachtig verwoord.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.