11 januari 2017

Toerist in eigen stad

Donderdag vlieg ik van Schiphol naar Manchester Airport, om vervolgens per trein naar Sheffield te reizen. Eindelijk. Stiekem heb ik het Engelse leventje wel gemist, en ik ben blij dat ik me weer even kan laven aan de Britse cultuur. Studiegenootjes die ook op uitwisseling zijn gegaan, klagen dat ze het erg missen en dat ze niet weten hoe zij de maand januari gaan vullen.

Ook ik had half december ‘definitief’ naar huis kunnen gaan. Ik hoef alleen essays te schrijven en moet ze digitaal inleveren. Maar als je op de campus woont, betaal je de huur per semester. Dus het was zonde van mijn gespaarde geld om zes weken eerder weg te gaan. Niet dat ik alleen terugga om mijn huur uit te zitten in mijn kamertje. Ondanks mijn extreme toeristengedrag de afgelopen maanden, ben ik namelijk nog lang niet uitgekeken op Engeland.

Maar weinig mensen uit Nederland weten waar ik nu precies studeer

En niet alleen op Engeland, maar ook op Sheffield niet. De afgelopen maanden heb daar geleefd en gewoond, en dus heel wat van de stad mogen zien, bewonderen en meemaken. Toch valt er nóg meer te ontdekken. Sheffield heeft namelijk bijna een half miljoen inwoners, waarmee de stad naar inwoneraantal de vijfde is van Engeland. Sheffield steekt met kop en schouders uit boven de wat bekendere steden, zoals Manchester, Oxford en Brighton. Ondanks de vijfde plek in de ranglijst, weten maar weinig mensen uit Nederland waar ik nu precies studeer. De ene helft associeert studeren in Engeland automatisch met Londen, de andere helft heeft geen idee waar Sheffield ligt. Als ik aangeef dat het ergens in het noorden in de buurt van Manchester ligt, begint er vaak wel een belletje te rinkelen.

Ik heb me meerdere malen afgevraagd hoe het kan dat zo’n grote stad relatief onbekend is. Sheffield stond vroeger namelijk bekend om de grootschalige staalproductie, wat je terugziet in de stad. Als je langs de industrieterreinen rijdt, zie je veel fabrieken die staal maken. Ook draaien de meeste musea in Sheffield om staalproductie – op een kunstzinnige manier.

Nog een leuk feitje: Sheffield heeft van alle Europese steden de meeste bomen per inwoner en is daarmee de groenste stad van heel Europa. Bovendien komt de rockband Arctic Monkeys oorspronkelijk uit Sheffield. Ook deze band slaagt er niet in om van Sheffield een toeristische hotspot te maken. Misschien maar goed ook: soms kan ik wat rust in zo’n grote stad – vol chaos – wel waarderen.

hits 2

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.