Popup-Niks-missen-2.png

03 november 2017

Toerist in 'eigen' land

Reizen is een belangrijk deel van mijn exchange geworden. Na tweeënhalve maand in Canada mag ik dan ook aardig wat steden en natuurparken van mijn to-do-lijstje afstrepen. En ook de afgelopen week heb ik zeker niet stilgezeten.

Ik trapte de week af met de grootste stad van Canada: Toronto. Ik had een flinke autorit van vijf tot zes uur voor de boeg, en als fulltime-student zit je er dan niet zo comfortabel bij; laptop op schoot, artikelen in de aanslag en als de wiedeweerga aan dat midterm-paper.

Na ongeveer zeshonderd kilometer te hebben afgelegd, zag ik de o-zo beroemde CN-toren (ruim 550 meter hoog) in de verte boven de skyline van de stad uitsteken. Aangekomen bij mijn appartement op de 29e verdieping was ik verbluft door een indrukwekkend uitzicht over de stad. Voorzichtig keek ik over mijn balkon naar beneden, waarna mijn hoogtevrees me toch weer direct een stapje achteruit deed zetten.

Toen ik door de stad liep keek ik mijn ogen uit. Toronto bruist van het leven en dat zie je aan alles; torenhoge wolkenkrabbers met zakenlieden, schattige kleine huisjes, meterslange kleurrijke muurschilderingen, jongeren met skateboards en hotdogtentjes op elke hoek van de straat.

'Ontelbaar veel mensen krioelden langs elkaar voor een goede foto met hun selfiestok'

De dag erna waren de Niagara Falls aan de beurt. Ik had een romantisch beeld in mijn hoofd van gigantische watervallen die ergens in de verte zouden opdoemen, op een stille plek in een afgelegen dorpje of natuurpark. Maar aan die sprookjesachtige mentale voorstelling kwam al snel een einde toen het een van de meest toeristische plekken bleek te zijn - logisch ook - waar ik ooit ben geweest.

Ontelbaar veel mensen krioelden langs elkaar om het beste plekje te bemachtigen voor een goede foto met hun selfiestok. Gelukkig deed dat allemaal absoluut geen afbreuk aan de watervallen zelf, want die waren werkelijk adembenemend. Het geweld waarmee het water naar beneden stortte zorgde voor een grote wolk waterdamp die schilderachtig boven de watervallen hing.

En als je dan toch bij de Niagara Falls bent, kan je ze ook maar beter van dichtbij bekijken. Ik kocht een ticket voor de boottour en met mijn knalrode regenjas aan liep ik vol goede moed de boot op. Een kleine vijf minuten later werd pijnlijk duidelijk dat die regenjas me niet kon beschermen tegen de duizenden liters water die per seconde naar beneden kletterden. Met samengeknepen oogjes probeerde ik door het opspattende water de watervallen te ontwaren.

Op de terugweg naar Montréal maakte ik nog een tussenstop bij Sandbanks Provincial Park in Ontario. Ik liep naar een strandje waar ik lekker kon uitwaaien aan Ontario Lake, een meer dat ongeveer net zo groot is als heel Nederland.

Canada blijft me verbazen. Het land is van alle markten thuis. Een afwisseling van bruisende steden en het prachtige buitenleven dat moeder natuur te bieden heeft, maken het tot een land waar ik me tijdens mijn exchange nog geen moment heb verveeld. 

Toronto. Foto: Mike Megens

Niagara Falls. Foto: Mike Megens

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.