Popup-Niks-missen-2.png

13 september 2017

Toch nog wennen

reacties 0

"Als uitwisselingsstudent word je ondergedompeld in een nieuwe cultuur, krijg je te maken met cultuurverschillen en misschien wel een cultuurschok”, hoorde ik meerdere keren in de afgelopen maanden. Ik was zeer sceptisch en voelde mij anders dan andere uitwisselingsstudenten. Als Italiaanse, die tientallen zomers in het Zuiden van Italië bij familie heeft doorgebracht, dacht ik namelijk precies te weten waar ik terecht zou komen. Voor mij zou het gaan voelen als thuiskomen. 

En inderdaad, toen ik ruim twee weken geleden weer voet op Italiaanse bodem zette, leek het alsof ik nooit was weggeweest. Na enkele dagen bij familie en een stedentripje naar Venetië, begon het echte avontuur in Bologna. Ik heb gelukkig een fijn huis waar ik met vijf meiden woon en voel mij op m’n gemak in de stad. De lessen op de universiteit beginnen pas over drie weken, dus de komende periode zal ik vooral de omgeving gaan ontdekken en mij volledig storten op alle Erasmus-activiteiten die mij hier om de oren vliegen.  

Er worden hier (overdekte) feestjes afgelast vanwege de regen!

Toch moet ik nog even terugkomen op dat gevoel van thuiskomen. Enerzijds voel ik mij namelijk zeer thuis hier in Bologna en in Italië in het algemeen, maar anderzijds zijn er bepaalde zaken waar ik maar niet aan kan wennen. In Nederland is alles gestructureerd en hier lijkt dat niet altijd zo te zijn. Zo staan er soms lange rijen in winkels en postkantoren omdat het personeel uitgebreid met z’n allen gaat lunchen, komen taxi’s niet opdagen als je naar de centrale belt, krijg je geen reactie van docenten op de universiteit en worden er (overdekte) feestjes afgelast vanwege de regen. Ja, dat laatste lees je goed! Vanwege de regen. Dat is voor mij – op zulke momenten de échte Nederlander – onbegrijpelijk. Het begint er sterk op te lijken dat ik toch echt te maken krijg met die cultuurverschillen waarover ik zo sceptisch was… Ik ben benieuwd of ik daar de komende tijd aan kan wennen!

{ Lees de 0  reacties}

hits 6

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.