06 april 2020

Thuisschool

Ik moet de laatste weken steeds denken aan Sheryl. Als ik naar de school van mijn zoontje rijd kom ik langs de flat waar ze woonde. Vanaf haar galerij op de achtste verdieping keek je uit over onze hele wijk. We speelden weleens schotelantennes spotten: wie er de meeste kon tellen won. Vaak was het spelletje halverwege voorbij, omdat Sheryl iets bijdehands riep naar de jongens die op het pleintje voor haar flat aan het voetballen waren. In de vlotte uitwisseling die volgde, kon ik haar niet bijbenen.

Het weekrooster dat ik tegelijk met de werkboeken van mijn zoon mag ophalen, is duidelijk. De kennisclips staan online. Hij heeft mijn aandacht en een schaaltje tomaatjes naast zijn vers geslepen potlood. We zitten samen te werken, want ik ben een van de gelukkigen wier werk gewoon door kan gaan vanuit huis. Ik leg nog eens uit hoe het werkt met het lenen van tien- en honderdtallen bij een aftreksom, en maak een account voor hem aan om zijn begrijpend lezen te kunnen oefenen.

Sheryl en ik hadden het niet vaak over school. Naarmate we ouder werden spraken we elkaar steeds minder. We zaten inmiddels op andere scholen. Ik mocht niet vaak naar buiten, daar was het niet veilig genoeg, vonden mijn ouders. Sheryl was vaak tot laat nog te vinden op de pleintjes in de wijk. Veiligheid is een relatief begrip.

De enige plek waar we elkaar op een gegeven moment nog weleens zagen, was de huiswerkbegeleiding die mijn vader organiseerde voor de kinderen in de wijk. Met een groep tieners zaten we daar dan, in voor de meesten zeldzame rust en stilte. Papieren bekertjes bitterzoete thee drinkend aan wiebelende tafels. “Ik vond je vroeger eigenlijk maar raar”, zei ze een keer. “Een beetje uit de hoogte. Ik dacht, je denkt zeker dat je slim bent omdat je vader leraar is. Maar je valt wel mee.”

Mijn zoon is klaar met zijn huiswerk. Ik kijk zijn sommen na. Er moeten er drie over. “Thuisschool valt best mee, mama”, zegt hij. Ik knik. Het valt voor ons inderdaad best mee.

{ Lees de 1  reacties }

Door Cilia Born op 09 april 2020

Wat een mooi, persoonlijk verhaal! Dank, Siema!