28 maart 2020

Vrijdag de 13e besloot ik mijn spullen te pakken en mijn studentenkamer te verruilen voor het ouderlijk huis. Tot op het laatste moment was ik aan het twijfelen. Aan de ene kant wilde ik dat mijn leven zoals ik het kende door kon blijven gaan, maar aan de andere kant had ik behoefte aan veiligheid en geborgenheid.

En daar zit ik dan, op mijn kamer vol jeugdherinneringen. Een bak met knuffels onder mijn bed, een tekening aan de muur waar ik op mijn 12e trots op was, en naast de volledige Harry Potter-serie staan mijn examenbundels. De eerste dagen zijn gezellig, het lijkt op het begin van de vakantie. Maar na een week komen de spanningen bovendrijven. Voor alle gezinsleden lijken de muren dichterbij te komen. Vergeten je handen te wassen voor het eten was een week eerder nog niet zo’n groot probleem.

Wat als ze naar het ziekenhuis moeten?

Maar de angst, die is het ergst. Mijn ouders hebben niet de beste gezondheid, als zij besmet raken zullen ze ook echt ziek worden. De hele dag spookt de vraag door mijn hoofd: Wat als…? Wat als ik ze heb besmet? Wat als ze naar het ziekenhuis moeten? Ik voel me verantwoordelijk voor hun gezondheid.

Ondanks de angst en irritaties ben ik dankbaar dat ik bij mijn familie kan zijn. Ik weet dat niet iedereen van die luxe kan genieten. Niet alle studenten hebben de keuze om naar hun familie te gaan, om wat voor reden dan ook. Hoe eenzaam zullen sommigen zich voelen nu we ook geen colleges, sportclubs of feestjes hebben om elkaar te zien. Het is nogal een contrast om opeens de hele dag binnen te zitten, terwijl je dagen vol met mensen gewend bent. Vergeet deze mensen niet, niet alleen ouderen kunnen last krijgen van eenzaamheid.

{ Lees de 0  reacties }