Popup-Niks-missen-2.png

29 augustus 2022

Terreurzooi

Tijdens het hardlopen door de polder heb ik me al vaak afgevraagd waarom de meeste boerenerven zo’n enorme puinhoop zijn. Bergen sloopafval, autobanden en verroeste machines worden afgewisseld met hopen mest en stront. Maar nu weet ik het: de boeren hebben hun troep al die jaren bewaard voor het moment dat het gesjoemel met de stikstofwet uitkwam. Nu de regering eindelijk maatregelen voorstelt om de stikstofuitstoot van de agrarische sector te beperken, gaan de boeren er hard in. Al hun opgespaarde zooi wordt op de snelwegen gekieperd en in brand gestoken om hun boosheid te etaleren.

De boeren zijn niet de enigen die een kort lontje hebben. Ook inwoners van Overijssel schromen niet om hun boosheid zo explosief mogelijk te tonen. Als protest tegen de komst van een asielzoekerscentrum laten zij vuurwerk ontploffen naast een hotel waar vluchtelingen gehuisvest zijn. Vluchtelingen ja, mensen dus die de bommen van de oorlog ontvlucht zijn en nu in een publiciteitsoorlog terechtgekomen zijn die hen minstens zoveel schrik aanjaagt. Hoe haal je het in je hoofd!

Die oude rapporten en restjes chemicaliën zouden lekker fikken op de snelweg

Begrijp me niet verkeerd, ik kan me goed inleven in de zorgen van de boeren over hun levensonderhoud en het is logisch dat omwonenden inspraak willen in de grootte van een opvangcentrum in hun buurt. Maar de mateloosheid van deze uitbarstingen verontrust me. De nietsontziende woede over het vermeende onrecht dat hen wordt aangedaan, ontneemt deze actievoerders alle vorm van inlevingsvermogen in de ander. Een wilderiaans ‘Doe eens normaal man’ zou op z’n plek zijn, maar de populistische partijen vinden de protesten prachtig. Kennelijk is dit hoe tegenwoordig politiek bedreven wordt in Nederland: door terreur van een groepje luidruchtig boze mensen waarvoor alleen de eigen mening telt.

Binnenkort gaat mijn onderzoeksgroep verhuizen en we moeten behoorlijk inkrimpen in ruimte. Ik was van plan een hele hoop oude onderzoeksspullen weg te gooien. Misschien toch nog maar eens heroverwegen. Die oude rapporten en restjes chemicaliën zouden lekker fikken op de snelweg. Met de nieuwe mores in de samenleving kan dat goed van pas komen als er in Den Haag belangrijke beslissingen over investeringen in het hoger onderwijs genomen gaan worden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.